Divortul pe cale administrativa poate interveni numai in conditiile in care ambii soti sunt de acord cu divortul si nu exista copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.
Competenta este data ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. Acesta va inregistra cererea si le va acorda sotilor un termen de impacare de doua luni.
La expirarea termenului, daca decizia sotilor de a divorta ramane neschimbata, ofiterul de stare civila va constata desfacerea casatoriei si va elibera un certificat de divort, fara a face vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Daca sotii nu se vor intelege asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila va emite o decizie de respingere a cererii de divort si va indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.
Ofiterul de stare civila poate respinge cererea de divort si daca nu sunt indeplinite cele doua conditii pentru desfacerea casatoriei pe cale administrativa. Impotriva refuzului ofiterului de stare civila nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.
La data introducerii cererii de divort pe cale administrativa , regimul matrimonial intre soti va inceta.
Proiectul noului Cod civil a fost aprobat in sedinta Guvernului din 11 martie si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (2)