Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat, luni, ministrilor cu responsabilitati in domeniu, sa pregateasca actele normative pentru implementarea masurilor incluse in Programul de crestere economica si de creare de locuri de munca, astfel incat sa fie discutate incepand cu sedinta Guvernului din aceasta saptamana.
"Aceste masuri trebuie implementate cat mai repede, astfel incat sa poata intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", a afirmat primul-ministru Tariceanu, in cadrul reuniunii de lucru, desfasurate luni, la Palatul Victoria.
La reuniune au participat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, Dorin Marian, seful Cancelariei Primului-ministru, Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, Ion Ghizdeanu, seful Comisiei Nationale de Prognoza, si alti consilieri si experti.
Saptamana trecuta, premierul Tariceanu a prezentat Planul de masuri privind cresterea economica si locurile de munca, elaborat in vederea contracararii efectelor crizei economice mondiale.
Conform declaratiilor Primului-Ministru, planul este construit pe trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar. Prin acest program vor fi alocate minimum 10 miliarde de euro in urmatorii 4 ani, pentru a investi in zonele economice esentiale pentru viitorul Romaniei.
CAS mai mic cu 10%
Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS-ului cu inca 10 puncte procentuale. Asadar, premierul a subliniat ca se va ajunge la 30% contributii de asigurari sociale, dupa ce in urma cu patru ani existau nu mai putin de 50%.
Premiu fiscal de 5% si dividente reinvestite scutite de impozitare
In plus, incepand cu 1 ianuarie 2009 Guvernul va acorda un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populatie, de firme si de persoane fizice autorizate, in conditiile efectuarii platilor la timp.
Tot incepand cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme vor fi scutite de impozitare.
1000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat
Una din masurile Planului se adreseaza crearii de locuri de munca. Pentru fiecare loc de munca nou creat intreprinderile vor primi 1000 de euro in cazul in care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni.
Bani pentru finantarea IMM-urilor
A doua prioritate din Programul de crestere economica si locuri de munca este reprezentata de firmele romanesti.
”Vom suplimenta totodata cu 100 milioane euro anual, incepand cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobanzilor pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural. Prin urmare, trebuie sa intelegem ca aceste fonduri, care trebuie sa aiba rolul unui motor important pentru creditarea IMM-urilor, si in economie si in zona productie, servicii si agricultura, vor fi capitalizate suplimentar pentru a le da o forta suplimentara” a declarat premierul Tariceanu, la momentul prezentarii Programului.
Premierul a precizat ca Guvernul va aloca 3 miliarde euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca si care inglobeaza inovatie si progres tehnologic, in principal prin cele 3 scheme de ajutor de stat aprobate si compatibile cu legislatia europeana. Din aceasta suma, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentata cu 1 miliard euro fata de ceea ce este prevazut in buget.
A treia prioritate din Programul de crestere economica si locuri de munca este reprezentata de sistemul bancar.
”In aceasta perioada nesigura, romanii trebuie sa stie un lucru: ca economiile lor sunt in siguranta. Companiile, de asemenea insa, trebuie sa poata sa aiba acces usor la finantare, pentru a continua sa investeasca, pentru a continua sa-si deruleze proiectele", a afirmat seful Executivului.
"Una din masuri este majorarea capitalului social CEC Bank cu 250 de milioane de euro, suma care va fi alocata in special finantarii intreprinderilor mici si mijlocii si agriculturii. De asemenea, vom lua masuri de crestere a sustinerii sectorului IMM si agriculturii", a adaugat Tariceanu.
"Totodata, vom lua masuri de crestere a sustinerii sectorului IMM de catre Eximbank, care este de asemenea o banca institutionala si care nu are ca menire principala acelasi obiectiv ca o banca comerciala, ci sustinerea creditarii si garantarii intreprinderilor care lucreaza pentru export”, a mai subliniat premierul Tariceanu.
Comentarii articol (0)