Situatia rezentata de user
O persoana intentioneaza sa cesioneze unei alte persoane actiunile pe care le detine la o societate comerciala, pe actiuni, care nu este tranzactionata la bursa.
Intrebarile userului
Ce acte sunt necesare pentru a inregistra cesiunea la Registrul Comertului?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user prezinta doua situatii privind societatile pe actiuni, in functie de tranzactionarea sau netranzactionarea lor la bursa.
Astfel, in opinia sa, daca sunt actionari tip lista, cesiunea nici macar nu se inregistreaza la Registrul Comertului, ci doar in Registrul Actionarilor detinut de societate.
Daca sunt actionari mentionati in actul constitutiv, pentru inregistrarea cesiunii sunt necesare:
- contractul de cesiune de actiuni;
- hotararea adunarii generale a actionarilor (in urma convocarii legale)
- taxa ORC + timbre mobile;
- actul constitutiv actualizat.
Daca este vorba de o societate tranzactionata la bursa, nu se inregistreaza nimic la ORC deoarece Registrul Actionarilor este detinut de o societate de registru. Inregistrarea in registrul actionarilor este suficienta.
Acesta adauga faptul ca vanzarea se face prin simpla inmanare a actiunii, daca este materializata si la purtator, iar daca este in forma electronica, se preda contractul de cesiune.
Uneori trebuie sa se respecte un drept de preemtiune, adica de oferta preferentiala a vanzarii catre ceilalti actionari, oferta mentinuta 30 de zile.
Un alt user considera ca cesiunea actiunilor intr-o SA nu este obligatoriu sa fie inregistrata la Registrul Comertului, indiferent ca sunt actionari tip lista sau actionari numiti in actul constitutiv al societatii. Acesta face trimitere la art. 134 alin (3) din Norma Metodologica privind tinerea Registrelor Comertului (face parte din Ordinul nr. 2594/2008), conform caruia: "(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor, cu exceptia actiunilor apartinand comanditatilor din societatile in comandita pe actiuni, nu se inregistreaza in registrul comertului. Daca totusi se solicita inscrierea unor astfel de mentiuni, acestea se fac in baza extrasului din registrul actionarilor, certificat de administratorul societatii, care va certifica efectuarea transmiterii in acest registru. Inregistrarea se va solicita prin completarea formularului-tip "Cerere de depunere si mentionare acte", la care se adauga si dovada privind plata taxelor legale si timbrul judiciar, in original.
Persoana care a oferit primul raspuns revine mentionand ca, intr-adevar, nu este necesara declaratia pe proprie raspundere atat timp cat intruneste conditiile de actionar, dar in practica sunt persoane care doresc sa le fie cunoscuta prezenta in societate.
Totodata, utilizatorul considera ca nu poate fi predat la ORC un act constitutiv fara a se mentiona niciun actionar. De altfel, acesta aduce in vedere ca si la orice modificare esentiala este necesar a se prezenta un act constitutiv actualizat. Acesta mentioneaza ca, oricum ar fi, Ordinul MJ nr. 2594 / 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice este un act normativ nou si, abia acum, ONRC se pune la punct cu toate amanuntele privitoare la aplicare lui.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (0)