Mãsura 3.4, Dezvoltarea ºi diversificarea activitãþilor economice pentru generarea de activitãþi multiple ºi venituri alternative, din cadrul Programului SAPARD a fost modificatã pentru a permite o implementare eficientã a acquis-ului comunitar, clarificarea anumitor aspecte, dar ºi pentru sprijinirea beneficiarilor în a accesa mai uºor fondurile disponibile prin aceastã Mãsurã, în valoare de peste 150 de milioane de euro.
O modificare importantã a fost fãcutã în ceea ce priveºte submãsura de turism rural. Astfel, capacitãþile de cazare prevãzute a fi respectate de cãtre pensiunile turistice nou înfiinþate se vor încadra între minim 4 camere (8 locuri) ºi maxim 10 camere (20 de locuri). Conform normativelor în vigoare, pensiunile turistice pot avea 20 de camere numai în mediul urban, în mediul rural capacitatea maximã fiind de 10 camere. Pentru cã Programul SAPARD cere ca pensiunile sã aibã minim 3 margarete s-a corelat numãrul maxim de locuri cu normele impuse pentru categoria amintitã (camera cu maxim 2 paturi), adicã maxim 20 de locuri.
De asemenea, în urma solicitãrilor primite de cãtre Agenþia SAPARD, au fost acceptaþi ca beneficiari eligibili pentru Mãsura 3.4 atât Cooperativele de consum, cât ºi Cooperativele meºteºugãreºti.
Nu în ultimul rând, se impune precizarea cã pentru toate Mãsurile acreditate pânã în prezent, Comisia Europeanã a aprobat modificarea ca proiectul sã fie amplasat în spaþiul rural, definit conform legislaþiei naþionale în vigoare. În acest moment actul normativ care reglementeazã spaþiul rural este Ordinul 173/2004 al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Administraþiei ºi Internelor ºi al Ministerului Integrãrii Europene ºi care permite investiþii prin SAPARD ºi în mediul urban, dacã acesta îndeplineºte caracteristicile specifice mediului rural, conform Ordinului mai sus amintit.
INFORMAÞII SUPLIMENTARE
Mãsura 3.4. Dezvoltarea ºi diversificarea activitãþilor economice care sã genereze activitãþi multiple ºi venituri alternative
Potenþialii beneficiari
· Beneficiarii proiectelor vor aparþine sectorului privat, dupã cum urmeazã:
persoane fizice autorizate;
asociaþii familiale înregistrate, asociaþii ºi grupuri de producãtori;
ONG-uri (cercuri de maºini) ;
societãþi comerciale ºi agricole 100 % private
cooperativele de consum
cooperativele meºteºugãreºti
Ce tipuri de investiþii vizeazã Mãsura 3.4.
Servicii Agricole – Cercuri de maºini agricole
· Achiziþionarea de maºini ºi echipamente agricole numai de cãtre asociaþie;
· Construcþia sau modernizarea de: centre de reparaþii remize ºi spatii de întreþinere pentru maºinile ºi echipamentele agricole.
Turism rural
· Construirea ºi modernizarea de pensiuni turistice rurale;
· Creºterea investiþiilor ºi a dezvoltãrii serviciilor în domeniul agrementului în aer liber (zone de campare, baze sportive ºi de recreere, echitaþie, ciclism montan etc).
Alte tipuri de activitãþi de turism în spaþiul rural
· Turism montan, turism pentru pescuit, turism ecvestru, cicloturism,
· Crearea de ferme pentru creºterea vânatului în semilibertate în vederea repopulãrii, pentru parcuri de vânãtoare ºi alte forme de activitate din domeniu, cu respectarea legislaþiei privind protecþia mediului ºi a normelor de igiena privind mediul de viaþã al populaþiei.
Activitãþi meºteºugãreºti
· Revitalizarea meºteºugurilor, crearea sau extinderea unor unitãþi meºteºugãreºti, cum ar fi: ateliere de prelucrare: lemn, de confecþionat obiecte artizanale, de confecþionat ceramicã, de croitorie, broderie, tricotaje, de fierãrie, de prelucrare a pieilor, papurei ºi rãchitei, instrumente muzicale ;
Acvacultura
· Construcþia sau modernizarea de ferme piscicole ;
· Investiþii pentru crearea sau modernizarea fermelor piscicole, mecanizarea furajãrii, recoltãrii mecanizate, depozitãrii, prelucrãrii ºi marketingului la nivelul fermei piscicole;
· Înfiinþarea ºi/sau modernizarea fermelor de meci ºi broaºte, precum ºi a unitãþilor de depozitare ºi procesare.
Alte activitãþi: sericicultura, apicultura, melci ºi broaºte, cultivarea ºi procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de pãdure ºi de arbuºti fructiferi ºi a plantelor medicinale ºi aromatice:
Ce ajutor financiar nerambursabil poate obþine un aplicant
În cadrul acestei masuri vor fi finanþate proiecte a cãror valoare totalã eligibilã este cuprinsã între 5.000 – 200.000 Euro.
Comentarii articol (0)