Astfel, în cadrul Mãsurii 1.1, Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole, submãsura Carne, produse din carne ºi ouã se pot finanþa tipuri de proiecte care vizeazã investiþii noi pentru construcþia sau modernizarea clãdirilor, maºinilor si echipamentelor si retehnologizarea celor existente pentru abatorizarea, procesarea, ambalarea ºi marketingul cãrnii (taurine, suine, ovine, caprine, pãsãri), produselor din carne ºi a ouãlelor.
Totodatã, sunt eligibile investiþiile pentru îmbunãtãþirea tehnologiilor de control ºi monitorizare, dar ºi pentru îmbunãtãþirea igienei ºi calitãþii conform standardelor Uniunii Europene, precum ºi investiþii pentru creºterea valorii adãugate a subproduselor rezultate din procesul de procesarea cãrnii (organe, slãninã, sânge etc.)
Nu sunt trecute cu vederea nici investiþiile legate de tratarea, reciclarea ºi eliminarea produºilor reziduali ºi a deºeurilor nocive.
În cadrul Mãsurii 1.1 sunt eligibile ºi investiþiile pentru îmbunãtãþirea controlului intern al calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor ºi subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare ºi marketing (construirea ºi modernizarea spaþiilor pentru laboratoare de analize ºi achiziþionarea echipamentului de laborator).
Agenþia SAPARD a stabilit anumite criterii de eligibilitate pentru capacitãþiile de procesare ºi depozitare a cãrnii ºi ouãlelor. Astfel, proiectul trebuie sã aibã dimensiunea abatoarelor mixte noi (bovine, porcine, ovine) la o producþie minimã de 1.500 de tone/an. În cazul abatoarelor pentru pãsãri producþia minimã prevãzutã trebuie sã fie de 1.250 de tone/an. Pentru unitãþi de abatorizare mixte modernizate cerinþa este o capacitate de minim 5.000 de tone/an, iar în cazul abatoarelor de pãsãri de minim 3.000 de tone/an.
În cazul unitãþilor de procesare a cãrnii capacitatea minimã va fi de 250 tone/an, iar pentru modernizãri minim 1.250 de tone/an.
Unitãþile de sortare ºi depozitare a ouãlelor vor trebui sã respecte capacitatea minimã de stocare 300.000 de bucãþi (6.000.000 de bucãþi/an).
Pentru a putea fi finanþat, un proiect depus în cadrul Mãsurii 1.1 trebuie sã se încadreze între urmãtoarele limite valoarea minimã eligibilã a proiectului: 30.000 EURO ºi valoarea maximã eligibilã a proiectului: 4.000.000 EURO. Un ajutor financiar nerambursabil nu poate depãºi 50% din valoarea totalã eligibilã a proiectului în cadrul submãsurii Carne, produse din carne ºi ouã.
INFORMAÞII SUPLIMENTARE
Mãsura 1.1. Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole.
· Potenþialii beneficiariSocietãþi comerciale cu capital 100% privat.
· În sectorul vinificaþie sunt sprijinite: asociaþiile, grupurile de producãtori ºi societãþile comerciale private care proceseazã numai soiuri nobile de struguri.Cooperativele de consum.
Ce tipuri de investiþii vizeazã mãsura 1.1
Mãsura 1.1. este structuratã pe urmãtoarele submãsuri: lapte ºi produse lactate, carne, produse din carne ºi ouã, legume, fructe ºi cartofi, vin, peºte ºi produse piscicole, cereale, seminþe oleaginoase, zahãr ºi plante textile.
Mãsura vizeazã proiecte de investiþii pentru:
· Investiþii noi, clãdiri ºi echipamente ºi/sau modernizãri ºi retehnologizarea unor capacitãþi existente pentru centre de colectare, recepþionare, condiþionare, stocare, sortare ºi ambalare, prelucrare ºi marketing ale produselor agricole ºi piscicole.
· Tratarea, reciclarea ºi eliminarea produºilor reziduali ºi a deºeurilor nocive.
· Valorificarea subproduselor rezultate în procesul de prelucrare.
· Îmbunãtãþirea sistemului de monitorizare ºi control a lanþului de recepþie, colectare, prelucrare ºi marketing a produselor sub aspect cantitativ ºi calitativ.
· Îmbunãtãþirea controlului intern al calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor ºi subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare ºi marketing (spaþii pentru laboratoare de analize ºi aparaturã de laborator)
Comentarii articol (0)