Prin Programul SAPARD, producþia vitivinicolã româneascã se poate alinia din punct de vedere calitativ la standardele europene ºi internaþionale.
Acesta a fost ºi scopul principal pentru care societatea Recatim din localitatea Recaº a obþinut finanþare nerambursabilã SAPARD, contractul fiind semnat în data de 23 martie 2004. Valoarea totalã a proiectului de modernizare a complexului de vinificaþie în comuna Recaº din judeþul Timiº este de 724.912 euro.
Societatea îºi propune modernizarea tehnologicã ºi extinderea capacitãþii de vinificaþie primarã, stabilizare, îmbuteliere, etichetare ºi ambalare a vinurilor prin achiziþia de echipamente performante.
Capacitatea de prelucrare va fi de 4.038 tone de struguri pentru fiecare campanie de recoltare, iar consecinþele modernizãrii procesului de vinificaþie vor fi în primul rând reducerea costurilor existente, creºterea cifrei de afaceri ºi rentabilizarea activitãþii.
Pentru a putea accede pe piaþa comunitarã vinurile româneºti trebuie sã îndeplineascã o serie complexã de caracteristici de calitate, începând de la ambalare, pânã la compoziþia organolepticã.
În general, pe piaþa europeanã, sunt preferate vinurile învechite, dar procesul de îmbãtrânire trebuie sã se desfãºoare în cele mai stricte condiþii de control. Societatea Recatim SA va putea dezvolta învechirea vinurilor de calitate în bariculi de 225 litri, ceea ce va duce la creºterea producþiei îmbuteliate.
Proiectul este realizat în procent de 53%, fiind deja efectuatã o primã tranºã de platã în valoare de aproximativ 200.000 de euro, a doua fiind programatã pânã la sfârºitul lunii august.
INFORMAÞII SUPLIMENTARE
SC Recatim SA, Recaº; Mihai Iova – Director General
Tel. 0256.330.114
Mãsura 1.1.
Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole.
· Potenþialii beneficiari
Societãþi comerciale cu capital 100% privat.
Ce tipuri de investiþii vizeazã mãsura 1.1
Mãsura 1.1. este structuratã pe urmãtoarele sub-mãsuri: lapte ºi produse lactate, carne, produse din carne ºi ouã, legume, fructe ºi cartofi, vin, peºte ºi produse piscicole, cereale, seminþe oleaginoase, zahãr ºi plante textile.
Mãsura vizeazã proiecte de investiþii pentru:
· Investiþii noi, clãdiri ºi echipamente ºi/sau modernizãri ºi retehnologizarea unor capacitãþi existente pentru centre de colectare, recepþionare, condiþionare, stocare, sortare ºi ambalare, prelucrare ºi marketing ale produselor agricole ºi piscicole.
· Tratarea, reciclarea ºi eliminarea produºilor reziduali ºi a deºeurilor nocive.
· Valorificarea subproduselor rezultate în procesul de prelucrare.
· Îmbunãtãþirea sistemului de monitorizare ºi control a lanþului de recepþie, colectare, prelucrare ºi marketing a produselor sub aspect cantitativ ºi calitativ.
· Îmbunãtãþirea controlului intern al calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor ºi subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare ºi marketing (spaþii pentru laboratoare de analize ºi aparturã de laborator)
Ce ajutor financiar nerambursabil poate obþine un aplicant
Pentru a putea fi finanþat, un proiect depus în cadrul mãsurii 1.1 trebuie sã se încadreze între urmãtoarele limite valoarea minimã eligibilã a proiectului: 30.000 EURO ºi valoarea maximã eligibilã a proiectului: 2.000.000 EURO. Un ajutor financiar nerambursabil nu poate depãºi 50% sau 30% din valoarea totalã eligibilã a proiectului. În urma aprobãrii de cãtre Comisia Europeanã, valoarea maximã a unui proiect a fost stabilitã la 4.000.000 de euro, urmând ca aceste modificãri sã intre în vigoare dupã emiterea unei Hotãrâri de Guvern.
Comentarii articol (0)