Prin Programul SAPARD sunt disponibili peste 33 de milioane de euro pânã în 2006 pentru depozitarea ºi procesarea primarã a cerealelor.
Astfel, în cadrul Mãsurii 1.1, Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole, submãsura Cereale se pot finanþa urmãtoarele tipuri de proiecte:
Investiþii noi pentru constructia (în cadrul unitatilor de procesare si marketing) sau modernizarea cladirilor, masinilor si echipamentelor si retehnologizarea celor existente pentru depozitarea si procesarea primara a cerealelor (uscare, calibrare, curatire, conditionare, mãcinare).
Investiþii pentru echipamente de protectia mediului (emisii de praf organic ºi mineral, impuritãþi minerale ºi organice).
Investitii pentru creºterea valorii adaugate a subproduselor rezultate in procesul de depozitare si prelucrare (tarate, germeni, deseuri organice) în cadrul unitatilor de prelucrare si marketing.
Investiþii pentru îmbunatatirea sistemului de monitorizare si control a lantului de recepþie, depozitare, prelucrare si marketing a produselor sub aspect cantitativ si calitativ.
Totodatã, sunt eligibile investiþile pentru îmbunãtãþirea controlului intern al calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor ºi subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare ºi marketing (construirea ºi modernizarea spaþiilor pentru laboratoare de analize ºi achiziþionarea echipamentului de laborator).
Agenþia SAPARD a stabilit anumite criterii de eligibilitate pentru capacitãþiile de depozitare ºi procesare primarã a cerealelor. Astfel, proiectul trebuie sã aibã urmãtoarele dimensiuni: capacitati de depozitare modernizate, minim 2.000 tone, pentru capacitati de procesare primarã, modernizate, 5000 de tone/an în cazul unitaþilor de mãcinare ºi decojire a seminþelor de cereale.
Pentru a putea fi finanþat, un proiect depus în cadrul Mãsurii 1.1 trebuie sã se încadreze între urmãtoarele limite valoarea minimã eligibilã a proiectului: 30.000 EURO ºi valoarea maximã eligibilã a proiectului: 2.000.000 EURO. Un ajutor financiar nerambursabil nu poate depãºi 30% din valoarea totalã eligibilã a proiectului în cadrul submãsurii Cereale.
În urma modificãrilor fiºei tehnice a Mãsurii 1.1, aprobate de cãtre Comisia Europeanã, valoarea maximã a unei investiþii a fost majoratã de la 2.000.000 de euro la 4.000.000 de euro, iar procentul de cofinanþare nerambursabilã a fost stabilit de la 30% la 50% din valoarea totalã a proiectului. Aceastã modificare va intra în vigoare dupã publicarea deciziei oficiale a Comisiei.
INFORMAÞII SUPLIMENTARE
Mãsura 1.1. Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole.
Potenþialii beneficiari
· Societãþi comerciale cu capital 100% privat.
· În sectorul vinificaþie sunt sprijinite: asociaþiile, grupurile de producãtori ºi societãþiile comerciale private care proceseazã numai soiuri nobile de struguri
Ce tipuri de investiþii vizeazã mãsura 1.1
Mãsura 1.1. este structuratã pe urmãtoarele submãsuri: lapte ºi produse lactate, carne, produse din carne ºi ouã, legume, fructe ºi cartofi, vin, peºte ºi produse piscicole, cereale, seminþe oleaginoase, zahãr ºi plante textile.
Mãsura vizeazã proiecte de investiþii pentru:
· Investiþii noi, clãdiri ºi echipamente ºi/sau modernizãri ºi retehnologizarea unor capacitãþi existente pentru centre de colectare, recepþionare, condiþionare, stocare, sortare ºi ambalare, prelucrare ºi marketing ale produselor agricole ºi piscicole.
· Tratarea, reciclarea ºi eliminarea produºilor reziduali ºi a deºeurilor nocive.
· Valorificarea subproduselor rezultate în procesul de prelucrare.
· Imbunãtãþirea sistemului de monitorizare ºi control a lanþului de recepþie, colectare, prelucrare ºi marketing a produselor sub aspect cantitativ ºi calitativ.
· Îmbunãtãþirea controlului intern al calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor ºi subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare ºi marketing (spaþii pentru laboratoare de analize ºi aparturã de laborator)
Comentarii articol (0)