De asemenea, aceste modificãri au în vedere ºi sprijinirea beneficiarilor în a accesa mai uºor fondurile disponibile prin aceastã Mãsurã, în valoare de peste 256 milioane de euro
Astfel, unitãþile în care se realizeazã investiþiile, la finalizarea acestora, vor fi în acord cu acquis-ul comunitar. Aceasta va facilita adoptarea standardelor europene în sectoarele: lapte ºi produse lactate, carne ºi ouã, prelucrarea strugurilor, peºte ºi acvaculturã, cereale, seminþe oleaginoase, zahãr, plante textile.
Pentru sectorul cerealier a fost eliminatã posibilitatea investiþiilor pentru creºterea valorii adãugate a subproduselor rezultate în procesul de depozitare ºi prelucrare (tãrâþe, germeni, deºeuri organice) în cadrul unitãþilor de prelucrare ºi marketing.
O prevedere foarte importantã, tot pentru sectorul cerealier, este majorarea cofinanþãrii oferite prin Programul SAPARD de la 30% la 50% din valoarea proiectului. Pentru investiþiile în sectoarele zahãr ºi seminþe oleaginoase cofinanþarea SAPARD a rãmas la valoarea de 30%. În toate cazurile, dacã existã alte contribuþii financiare naþionale publice, acestea vor fi luate în calcul în cadrul contribuþiei publice de 50% sau 30% conform cu Acordul Multianual de finanþare.
În cadrul Mãsurii 1.1, în urma modificãrilor survenite în fiºa tehnicã, vor putea fi finanþate proiecte a cãror valoare totalã eligibilã este cuprinsã între 30.000 ºi 4.000.000 de euro, faþã de maximul de 2.000.000 de euro cât era prevãzut înainte. Cu toate acestea, nu se va putea depãºii 25,6 milioane de euro pentru toate proiectele care au valoarea maximã eligibilã.
Totodatã, unitãþile de depozitare sau procesare aflate în funcþiune înaintea începerii investiþiei trebuie sã respecte legislaþia naþionalã, iar dupã finalizarea întregii investiþii trebuie sã fie în conformitate cu legislaþia comunitarã.
Ca urmare a solicitãrilor repetate din partea CENTROCOOP, aceastã categorie de beneficiari a fost introdusã ca ºi solicitanþi eligibili.
Comentarii articol (0)