Proiectele de procesare din industria agroalimentarã, situate în zonele calamitate de inundaþiile din acest an, vor primi din partea Agenþiei Sapard, începând cu 2006, un sprijin financiar mai mare cu 25 la sutã decât contribuþia acordatã pânã în prezent, informeazã un comunicat al Agenþiei Sapard.
Fondurile nerambursabile Sapard acordate pentru proiectele de înfiinþare sau modernizare a unitãþilor de procesare agroalimentarã (Mãsura 1.1 - Îmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole) vor creºte la 75 la sutã din valoarea totalã eligibilã a proiectului, faþã de 50 la sutã, contribuþia Sapard acordatã în mod normal.
Astfel, societãþile comerciale, cooperativele de consum ºi grupurile de producãtori care realizeazã investiþii în sectoarele carne, lapte, legume ºi fructe, vinificaþie, cereale, plante textile ºi pisciculturã trebuie sã contribuie cu doar 25 la sutã din valoarea proiectului Sapard.
Potrivit Agenþei Sapard, se poate realiza o investiþie de un milion de euro cu o contribuþie privatã de doar 250.000 de euro, restul fondurilor fiind asigurate prin Programul Sapard.
Creºterea cofinanþãrii Sapard la 75 la sutã se aplicã în cazul în care procentul de calamitare al localitãþilor în care va fi realizat proiectul este mai mare de 30 la sutã. Dacã gradul de calamitare este între 10 ºi 30 la sutã, facilitatea este valabilã doar pentru modernizarea sau reabilitarea unitãþilor care au fost afectate direct de inundaþii.
Potenþialii beneficiari care solicitã fonduri Sapard pentru modernizarea unitãþilor afectate de inundaþii ºi se aflã într-o localitate care a fost afectatã în procent de pânã la 30 la sutã, trebuie sã prezinte un document eliberat de cãtre Comitetul local pentru situaþii de urgenþã care sã ateste faptul cã unitatea respectivã a fost afectatã de inundaþii.
Mai mult, pentru aplicarea acestei facilitãþi, cofinanþarea publicã a proiectelor Sapard va fi asiguratã de cãtre Uniunea Europeanã în proporþie de 85 la sutã, faþã de 75 la sutã cât este stabilit în mod normal, restul de 15 la sutã fiind suportat de cãtre Guvernul României.
Lista localitãþilor afectate de calamitãþi în acest an precum ºi gradul de calamitare a acestora a fost stabilitã de cãtre Guvernul României prin Hotãrârea nr. 1512/29 noiembrie 2005.
Pentru realizarea investiþiilor specifice industriei agroalimentare (Mãsura 1.1) se pot obþine fonduri nerambursabile de pânã la douã milioane de euro, valoarea minimã admisã a proiectelor Sapard fiind de 30.000 de euro. Pe parcursul anului 2005 în România au avut loc cele mai grave inundaþii din ultimii 20 de ani, inundaþii care au afectat toate judeþele þãrii. Perioadele în care au survenit inundaþiile au fost 10-30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 si 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie. În multe cazuri existã localitãþi afectate de mai multe ori la rând.
Estimarea totalã a distrugerilor provocate de inundaþii în perioada aprilie - septembrie 2005 a fost evaluatã la 5.975 milioane lei noi (1,6 miliarde euro), reprezentând circa 3,4 la sutã din produsul intern brut (la nivelul anului 2003). Datele existente aratã cã 3.755 de sate au fost afectate din care 1.277 comune din toate judeþele.
Potrivit Agenþiei Sapard, prin Mãsura 1.1 se pot realiza investiþii pentru adoptarea standardelor europene în sectoarele: lapte ºi produse lactate; carne (taurine, suine, ovine, pãsãri) ºi ouã; legume, fructe ºi cartofi; prelucrarea strugurilor - soiuri nobile pentru vin; peºte ºi acvaculturã ºi produse de oistercultura (stridii ºi midii); cereale; seminþe oleaginoase; zahãr, plante textile (in ºi cânepã). Aceste investiþii constau în îmbunãtãþirea ºi optimizarea fluxurilor de producþie, prelucrare ºi marketing a produselor agricole ºi piscicole precum ºi în crearea sau modernizarea reþelelor locale de colectare, a capacitãþilor de recepþionare, depozitare, condiþionare, sortare ºi ambalare a produselor agricole ºi piscicole.
Concret, prin mãsura 1.1 se pot realiza investiþii care vizeazã înfiinþarea sau modernizarea unitãþilor de colectare, recepþionare, procesare, depozitare ºi achiziþionarea sau retehnologizarea echipamentelor ºi instalaþiilor necesare fluxului de producþie; investiþii pentru implementarea sistemului de management al calitãþii conform cu cerinþele ISO 9000; achiziþionarea mijloacelor noi de transport intern si specializate (autoizoterme, autofrigorifice, etc); investiþii pentru tratarea, reciclarea ºi eliminarea produºilor reziduali ºi a deºeurilor nocive; pentru creºterea valorii adãugate a subproduselor rezultate in procesul de prelucrare a laptelui (zer, zara), a cãrnii (organe, slãninã, sânge, þesuturi conjuctive etc.), a produselor piscicole (oase, capete, solzi), a seminþelor oleaginoase (sorturi oleoproteaginoase), a sfeclei de zahar (melasa, borhot);
Potrivit Agenþiei Sapard, prin mãsura 1.1 mai pot fi efectuate investiþii pentru îmbunãtãþirea sistemului de monitorizare ºi control a lanþului de recepþie, colectare, prelucrare si marketing a produselor sub aspect cantitativ si calitativ, pentru îmbunãtãþirea controlului intern a calitãþii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obþinute în cadrul unitãþilor de procesare si marketing (construcþii ºi modernizarea spaþiilor pentru laboratoare de analize si achiziþionarea echipamentului de laborator) precum ºi investiþii pentru echipamente de protecþia mediului (staþii pentru epurarea apelor reziduale, echipamente pentru emisii de praf organic si mineral, impuritati minerale si organice etc.).
Comentarii articol (0)