Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) a adoptat, in cadrul sedintelor din data de 28-29 noiembrie, un numar de 3 acte normative ce vizeaza noi reglementari in privinta organizarea Casei de Asigurari a Avocatilor(CAA) si serviciul de asistenta judiciara(SAJ).
Decizia nr. 1518/2008 - Regulamentul de organizare si functionare al CAA
Conform deciziei 1518/2008, avocatul care nu a platit
contributia maxima este obligat sa depuna la filiala, in fiecare an, copia deciziei definitive de impunere
in cel mult 15 zile de la data comunicarii acesteia de catre organul fiscal.
Mai mult, aceeasi decizie stabileste si faptul ca
vechimea in profesia de avocat luata in considerare, conform legii, la stabilirea
pensiei de magistrat, nu se mai ia in calcul si la stabilirea pensiei in sistemul de asigurari sociale ale avocatilor, asa cum prevad dispozitiile art. 62 al. 6 din Statutul profesiei de avocat.
Hotararea nr. 411/2008 - Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor
Hotararea UNBR nr. 411/2008 stabileste ca avocatii care au depasit stagiul complet de cotizare, realizat numai in profesie, cu cel putin 5 ani pot solicita
pensie anticipata cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani, cu drept de continuare a activitatii in profesie.
In acest caz, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in calcul perioadele de stagiu asimilat
De asemenea, potrivit hotararii, la data indepliniri conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta pensia anticipata se poate transforma, la cerere, numai in pensie de retragere definitiva din profesie si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.
In plus, in cazul in care pana la implinirea varstei de 70 de ani pensionarul nu a optat pentru aplicarea prevederilor mentionate mai sus, la implinirea varstei de 70 de ani pensia anticipata devine, din oficiu, pensie de retragere definitiva din profesie, si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.
Hotararea nr. 419/2008 – Regulamentul cadru pentru organizarea serviciilor de asistenta judiciara
UNBR a adoptat,de asemenea, in cadrul sedintelor din perioada 28-29 noiembrie, si un regulement-cadru ce vizeaza organizarea serviciilor de asistenta judiciara a barourilor.
Potrivit Regulamentului, asistenta judiciara si/sau extrajudiciara este asigurata de avocatii care formuleaza optiuni in acest sens si atunci cand numarul acestora este insuficient, prin avocatii desemnati in acest sens de consiliul baroului si inscrisi in Registrul de asistenta judiciara al fiecarui barou.
Totodata, acordarea asistentei judiciare in cazurile prevazute de lege se face numai ca urmare a unei comunicari scrise din partea instantei, a organului de urmarire penala, de cercetare penala sau a organului administratiei publice locale, adresata baroului si solutionata de SAJ.
SAJ este coordonat de decanul baroului asistat de unul sau mai multi consilieri.
Conform prevederilor regulamentului, va constitui
abatere disciplinara indeplinirea cu intarziere a obligatiei de a asigura asistenta prin avocat ca forma a asistentei judiciare savarsita cu rea credinta sau din neglijenta sau refuzul nemotivat de a asigura asistenta, ca urmare a desemnarii.
Mai mult, regulamentul considera
abatere disciplinara grava refuzul nemotivat al avocatului de a asigura asistenta avocatiala pentru care a formulat optiune
Abaterile disciplinare se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legii si ale Statutului profesiei de avocat, iar consiliul baroului poate dispune, in raport cu gravitatea acestora, suspendarea dreptului de a figura in Registrul de asistenta judiciara pana la pronuntarea unei solutii de catre comisia de disciplina a baroului.
_____
Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
- Decizia UNBR nr. 1518/2008
- Hotararea UNBR nr. 441/2008
- Hotararea UNBR nr. 419/2008
Comentarii articol (1)