Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intentioneaza sa se implice in procesul de elaborare a actului normativ privind raspunderea materiala a magistratilor, considerand ca varianta initiata de Ministerul Justitiei (MJ) are deficiente si nu respecta Constitutia.
La sfarsitul saptamanii trecute, CSM a transmis Ministerului Justitiei (MJ) solicitarea de elaborare a acestui act normativ, reafirmand „necesitatea existentei unei reglementari clare si coerente in materia raspunderii materiale a magistratilor”.
In comunicatul emis de CSM se mentioneaza ca necesitatea refacerii
proiectului actului normativ in acord cu dispozitiile constitutionale si cu cele europene a rezultat din consultarea magistratilor si a asociatiilor profesionale, facand referire
proiectul ordonantei de urgenta privind raspunderea materiala a magistratilor
inaintat catre CSM, spre avizare.
CSM precizeaza ca in prezent, raspunderea materiala a magistratilor este reglementata prin normele
art. 52 din Constitutia Romaniei, in conformitate cu care "statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.”
De asemenea,
Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor reglementeaza cadrul general al actiunii in regres care apartine statului si care are posibilitatea de a se indrepta cu actiune in despagubire impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea-credinta sau grava neglijenta , a savarsit eroare judiciara cauzatoare de prejudicii.
CSM considera ca,
prin proiectul de OUG propus de MJ, se stabilesc
raporturi procesuale directe intre victima si magistrat, fiind astfel in contradictie cu dispozitiile constitutionale in temeiul carora statul este garantul repararii pagubelor produse prin erori judiciare, dreptul persoanei vatamate la recuperarea prejudiciului suferit neputand fi conditionat in alt mod.
Totodata, in opinia reprezentantilor CSM aceasta reglementare din proiectul inaintat de MJ este in contradictie cu cea cuprinsa intr-un alt alineat din acelasi proiect, in care se reiau dispozitiile constitutionale, stabilindu-se ca
„pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului…”
CSM precizeaza ca
proiectul OUG pune in sarcina CSM verificarea existentei relei-credinte ori gravei neglijente a magistratului, prealabil sesizarii instantei de judecata. Potrivit Constitutiei si legii sale organice
CSM nu are competenta in stabilirea acestor elemente ce vor sta la baza hotararii pronuntate de o instanta de judecata. Aceasta dispozitie legala apare ca fiind contrara atat normelor dreptului intern, dar si dispozitiilor dreptului international, respectiv ale
art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul oricarei persoane de a fi judecat de o instanta de judecata, cu respectarea normelor si garantiilor procesuale, in fata careia este indreptatita sa-si formuleze aparari.
Totodata,
prin acelasi proiect de act normativ "se propune stabilirea unui termen de exercitare a actiunii in raspundere materiala a magistratului, care poate fi mai lung decat termenul de prescriptie a raspunderii penale, contrar tuturor regulilor recunoscute in dreptul intern ori international, ceea ce constituie o eroare", mai arata CSM.
In urma consultarii magistratilor, CSM a considerat ca deficientele sesizate sunt suficiente pentru implicarea sa si a asociatiilor profesionale in elaborarea unui proiect de act normativ in domeniul raspunderii materiale a magistratilor, in acord cu normele constitutionale, cu cele europene, inclusiv cele elaborate de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si in care sa fie instituit un sistem de asigurari pentru riscuri profesionale.
________
Pe aceeasi tema, puteti citi:
Proiect de OUG:
Magistratii care trimit Romania la CEDO, vor plati despagubirile
Comentarii articol (2)