ACCES GRATUIT
Termen: 15 ianuarie
Declararea veniturilor estimative din mai mult de 5 contracte de inchiriere
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere au obligatia sa depuna, pana la data de 15 ianuarie, o declaratie privind venitul estimat.
Articolul continuă mai jos
Prin
Ordinul nr. 2333/2007, ANAF a stabilit procedura privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere.
Potrivit procedurii, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri
in categoria veniturilor din activitati independente.
Ordinul nr. 2333/2007 prevede ca, pentru anul de impunere urmator celui in care au fost indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor in categoria venituri din activitati independente, contribuabilii au obligatia declararii venitului estimat pana la
data de 15 ianuarie a anului de impunere,
la organul fiscal competent.
La stabilirea numarului de contracte se iau in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole.
Totodata, stabilirea platilor anticipate si a impozitului anual datorat se efectueaza de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net se stabileste in sistem real.
Potrivit procedurii, prin
organ fiscal competent se intelege organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa domiciliului sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania. Pentru ceilalti contribuabili persoane fizice, organul competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)