Undeva in ordinul 2333/2007 spune ca cei care au mai mult de 5 contracte de inchiriere in derulare la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.
Aici nu am inteles foarte clar: daca sant mai mult de 5 contracte in vigoare la data de 31.12. sau daca pe tot parcursul anului au fost mai mult de 5 contracte? De ex. daca pe tot parcursul anului au fost mai mult de 5 contracte dar au expirat si la data de 31.12. mai este in vigoare doar unul.
Si pe urma spune ca persoanele fizice care realizeaza venituri din mai mult de 5 contracte, stabilesc venitul net in sistem real. Ar putea cineva sa-mi explice ce inseamna in sistem real, mai exact daca se plateste mai mult sau mai putin impozit fata de acuma si de asemenea ce alte taxe si/sau acte contabile presupune, mai trebuie contabil sau nu, etc.?
1. Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.
La stabilirea numarului de contracte se iau in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole.
Ordinul 23337/2007 specifica foarte clar. Doar daca la 31,12 al anului care se incheie aveti in derulare mai mult de 5 contracte sunteti obligata sa stabiliti venitul net in sistem real
Veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare.
Stabilirea platilor anticipate si a impozitului anual datorat se efectueaza de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net se stabileste in sistem real.
In vederea stabilirii platilor anticipate pentru primul an in care veniturile realizate in conditiile de la pct. 1 au fost calificate ca venituri din activitati independente, contribuabilii declara pana la data de 15 ianuarie a anului de impunere, la organul fiscal competent, veniturile si cheltuielile estimate.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in sistem real, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente si conduc contabilitate in partida simpla in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Norme cod fiscal 2010
senga
Doresc interpretari juridice, fiscale , contabile sau de orice alta natura ale articolului 127 aliniat 2 indice 1 explicate si prin Normele metodologice ale ... (vezi toată discuția)