avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie crestere copil

supun interpretarii domniilor voastre o speta. ca venituri la baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil se iau in considerare cele din salarii, activ indep si agricole, nu si cele in cedarea folosintei bunurilor. dar conform OrdANAF 2333/2007 prin derularea unui nr. mai mare de 5 contracte chirie, aceste VENITURI sunt calificate drept venituri din activ independente (coroborat cu codul comercial). ce considerati, in acest caz aceste venituri intra la baza de calcul a indemnizatiei. astept puncte de vedere calificate si justificate. temeiul in propriul punct de vedere ar fi: mai multe contracte de chirie necesita un anumit timp alocat si "pierdut". nu doar stai acasa si vin banii, ci presupune multa alergatura pe care nu prea ti-o mai permiti cu bebe mic in brate.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 09:38, 15 Iunie 2009
Ne raspunde chiar Ordinul ANAF 2333/2007 publicat in M.OF. PARTEA I, Nr. 868/19.XII.2007 la pct.3 din Anexa - P R O C E D U R A privind declararea și stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere/subînchiriere :

3. Persoanele fizice care realizează venituri în condițiile de la pct. 1 stabilesc venitul net, în sistem real, potrivit regulilor
prevăzute pentru veniturile din activități independente și conduc contabilitate în partidă simplă în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea evidenței contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Veniturile și cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere aflate în derulare în anul de raportare.

De altfel, din textul Ordinului 2333/2007 art.2 rezulta expres in conditiile existentei unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere, "calificarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor în categoria venituri din activități independente". Nu se mai plateste impozit pe venitul din cedarea folosinteti bunurilor, care se calculeaza prin deduderea cheltuielilor in cota de 25%, ci se plateste impozit pe venit din activitati independente, se conduce evidenta contabila in partida simpla.
Asadar, avem de-a face cu o activitate asimilata activitatilor independente, pe cale de consecinta, aceste venituri trebuie sa intre in baza de calcul a indemnizatiei prevazute de OUG nr. 148 / 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, actualizata, conform art.1 alin.3:
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai mult de 5 contracte de inchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Undeva in ordinul 2333/2007 spune ca cei care au mai mult de 5 contracte de inchiriere in derulare la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul ... (vezi toată discuția)
Norme cod fiscal 2010 senga senga Doresc interpretari juridice, fiscale , contabile sau de orice alta natura ale articolului 127 aliniat 2 indice 1 explicate si prin Normele metodologice ale ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din chirii holiday holiday Conform reglementarilor legale aplicabile cu 01.01.2008, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor in baza a mai mult de 5 contracte ... (vezi toată discuția)