Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi ca bancile vor putea calcula un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate.
In sedinta de joi, Consiliul de administratie al BNR a aprobat modificarea
Regulamentului nr. 11/2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noile prevederi vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Regulamentul nr. 11/2008 a fost aprobat in luna august 2008, cu aplicare din luna octombrie 2008, in vederea intaririi cadrului prudential si a imbunatatirii managementului riscurilor aferente creditelor acordate persoanelor fizice pe fondul persistentei crizei de pe pietele financiare internationale.
Creditele garantate cu ipoteci au un grad mai mic de nerambursare
Analiza privind impactul
Regulamentului asupra activitatii de creditare, efectuata de Banca Nationala, a evidentiat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori, cum ar fi cei care au obtinut credite de consum si de nevoi personale negarantate".
"Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite si in consecinta amendarea Regulamentului", precizeaza BNR, intr-un comunicat emis joi.
Grad mai mare de indatorare
Astfel, Consiliul de administratie al BNR a decis ca, in baza unor analize temeinice, bancile vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate.
Bancile stabilesc conditiile de creditare
BNR precizeaza ca, in calitatea sa de autoritate de reglementare si supraveghere, defineste cadrul general privind managementul riscului pentru institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, in vederea asigurarii stabilitatii financiare.
"Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie.
In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", precizeaza BNR, in acelasi comunicat
Comentarii articol (1)