ACCES GRATUIT
Regulamentul BNR nr. 2/2009
Bancile vor calcula un grad mai mare de indatorare, la creditele ipotecare
Calcularea nivelului maxim de indatorare la creditele ipotecare nu va mai depinde de riscul valutar, de riscul de rata a dobanzii, precum si de posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.
Articolul continuă mai jos
Prin
Regulamentul nr. 2/2009, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat Regulamentul nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noile norme de creditare au fost
publicate joi, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 40.
Regulamentul nr. 2/2009 diferentiaza conditiile de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite.
Astfel, bancile pot sa stabileasca, prin reglementari interne, "modalitatea de organizare a activitatii de acordare si derulare a creditelor destinate persoanelor fizice si, dupa caz, conditiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maxima admisa pentru valoarea finantarii
in raport cu valoarea imobilului ipotecat".
Conditii de creditare mai relaxate
Noul regulament da posibilitatea bancilor sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare, prin eliminarea aplicarii riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii, precum si a posibilitatii de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.
Potrivit regulamentului nr. 2/2009, bancile vor stabili "nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferentiate pe categoriile de clientela, pe destinatia creditului (de exemplu, credit de consum, credit ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau, dupa caz, de indexare, de tipul dobanzii, respectiv fixa sau variabila, de termenul de acordare a creditului si de comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei), iar
in cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietatilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, precum si a posibilitatii de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract."
BNR: "Creditele ipotecare au un grad mai mic de nerambursare"
Noile prevederi vin ca urmare a analizarii activitatii de creditare, de catre BNR, care a evidentiat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori, cum ar fi cei care au obtinut credite de consum si de nevoi personale negarantate".
Modificarea Regulamentului nr. 3/2007 a fost
aprobata in sedinta de saptamana trecuta a Consiliului de Administratie al BNR.
Sursa foto: www.sxc.hu
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (4)