Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat Normele nr. 6 si 7 din 2008, care vizeaza comertul facut de institutiile de credit cu cecuri si, respectiv, cu cambii si bilete la ordin.
Noile reglementari au fost introduse prin
Normele nr. 1 si 2 din 2009, publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 30 din 15 ianuarie 2009.
Astfel, potrivit noilor norme, institutiile de credit ale beneficiarilor/posesorilor au obligatia ca la receptionarea cecurilor si cambiilor sa stabileasca starea instrumentelor, in raport cu cerintele specifice aplicarii procedurii de trunchiere.
In situatia in care la receptionarea cecurilor si cambiilor "se constata ca acestea prezinta motive pentru a fi refuzate tehnic in procedura de prelucrare electronica, respectiv alterari, indoituri, pete sau alte asemenea elemente care pot afecta vizibilitatea mentiunilor aflate pe aceste instrumente, institutiile de credit ale beneficiarilor/posesorilor trebuie sa consemneze starea instrumentelor pe baza unui document semnat de catre acestea si clientii beneficiari ai sumelor inscrise" pe respectivele cecuri sau cambii si "sa informeze clientii cu privire la modalitatile alternative de procesare si costurile aferente acestora, precum si cu privire la eventuala pierdere a dreptului de protest si de regres, in cazul in care acestia aleg o modalitate alternativa de procesare", stabilesc noile norme BNR.
Potrivit acelorasi norme, in situatia in care data receptionarii cecului sau cambiei "este foarte apropiata de data-limita de prezentare la plata si, astfel, prin parcurgerea circuitului de compensare/decontare s-ar depasi termenul in care beneficiarul ar putea sa dreseze protestul si regresul ca urmare a unui eventual refuz la plata din partea platitorului, la momentul receptionarii instrumentului, institutia de credit a beneficiarului trebuie sa obtina acceptul clientului beneficiar privind transmiterea spre plata a respectivului instrument".
Mai mult, institutiile de credit ale beneficiarilor/posesorilor au obligatia sa transmita spre plata cecurile, cambiile si biletele la ordin la vedere receptionate de la clientii lor, pana cel tarziu in ziua bancara urmatoare datei receptionarii instrumentelor de plata.
De asemenea, institutiile de credit ale beneficiarilor/posesorilor sumelor inscrise pe cecuri, cambii si bilete la ordin au obligatia sa crediteze conturile clientilor lor cu sumele incasate in aceeasi zi bancara in care le-au fost creditate conturile sau, in cazul in care instrumentele au fost refuzate la plata, sa comunice in acelasi termen clientilor lor acest fapt, inclusiv motivele de refuz.
BNR a interzis emiterea cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin, in format vechi
Operatiunea de trunchiere, adica prezentarea electronica la plata a cecului, cambiei si biletului la ordin, a fost introdusa prin
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2008 pentru modificarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului si prin
OUG nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin.
Potrivit reglementarilor BNR, procesarea electronica a cecurilor, a cambiilor si a biletelor la ordin a inceput din 10 octombrie 2008.
In plus,
BNR a interzis, incepand cu 8 decembrie 2008, emiterea acestor instrumente de plata de debit, al caror format este reglementat de vechile norme.
Masura a fost stabilita prin Ordinul BNR nr. 39/2008, care prevede ca "incepand cu data de 8 decembrie 2008 se interzice emiterea de instrumente de plata de debit de tipul cecului, cambiei si biletului la ordin, al caror format este reglementat de Normele tehnice ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/1994 privind cecul si de Normele tehnice ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994 privind cambia si biletul la ordin."
Astfel, conform aceluiasi Ordin al BNR, institutiile de credit nu vor mai accepta spre decontare aceste instrumente de plata de debit, cu exceptia cazurilor in care beneficiarul sau platitorul poate face dovada ca aceste instrumente au fost emise in baza unor tranzactii incheiate inainte de data de 8 decembrie 2008.
Comentarii articol (4)