Camera Notarilor Publici Bucuresti a anuntat ca, de saptamana aceasta, valorile orientative din Ghidul privind proprietatile imobiliare - 2009, pentru Municipiul Bucuresti si Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, au fost reduse cu 15%, pe fondul crizei economice si a deprecierii monedei nationale.
Valorile orientative, incluse in aceste expertize, sunt utilizate la calcularea impozitului pe tranzactiile imobiliare.
"Astfel cum se precizeaza in Ghid (n. r. aplicabil de la 1 ianuarie 2009), valorile orientative prezentate in lucrare au fost estimate in conditiile crizei economice mondiale, aflata in plina desfasurare in perioada in care a fost aceasta elaborata, propunandu-se, de asemenea, revizuirea valorilor prezentate in Ghidul 2009, in cazul unei evolutii atipice a pietii imobiliare ca urmare a actualei crize", se arata in comunicatul emis de Camera Notarilor Publici Bucuresti.
"Din pacate, fata de perioada de referinta avuta in vedere la realizarea Ghidului, au intervenit in scurt timp mai multe elemente care necesita, in opinia noastra, introducerea unui coeficient de corectare globala a valorilor orientative din Ghid. Ne referim, in primul rand, la deprecierea masiva si accelerata a monedei nationale fata de EURO, moneda in care sunt exprimate valorile orientative din Ghid, dar si la acutizarea efectelor crizei economice asupra pietei imobiliare, constatata inclusiv de mass-media inca din primele zile ale acestui an", potrivit aceluiasi comunicat.
Potrivit Camerei Notarilor Publici Bucuresti, coeficientul de corectie al tuturor valorilor orientative din Ghid este de 15%, "cu precizarea ca valorile reduse ale bunurilor imobile sunt aplicabile incepand cu data de 26 ianuarie 2009, fiind instiintate despre aceasta si Directiile Generale de Finante Publice ale Judetelor Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, precum si a Municipiului Bucuresti."
UNNPR a cerut modificarea Codului fiscal, pentru reactualizarea expertizelor
Pe fondul scaderii preturilor de pe piata imobiliara, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a cerut Ministerului Economiei si Finantelor, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, sa promoveze o ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal, pentru a permite actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a imobilelor ori de cate ori valorile de piata ale acestora se majoreaza sau se diminueaza.
La acea vreme, UNNPR a sustinut ca pe piata imobiliara au aparut discrepante intre valorile de circulatie reale ale unor imobile si valorile acestora, cuprinse in expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici, in baza prevederilor Codului Fiscal in vigoare.
In prezent, conform Codului fiscal, Camerele Notarilor Publici pot actualiza expertizele imobiliare doar o singura data pe an, pe care trebuie sa le comunice directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Astfel, in conditiile in care valoarea de piata a imobilelor scade, in decursul unui an, tranzactiile sunt impozitate la un nivel ridicat, care nu corespunde cu pretul lor real.
Comentarii articol (12)