Proiectul de lege care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), din subordinea Ministerului Justitiei, in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) se afla pe ordinea de zi, de marti, a Camerei deputatilor.
Pe ordinea de zi a Camerei deputatilor, de marti, a fost inclus si un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.26/1990 privind registrul comertului si a Legii camerelor de comert din Romania nr.335/2007.
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.26/1990 si a Legii nr.335/2007, in sensul trecerii sistemului oficiilor de registru al comertului, de la Ministerul Justitiei si tribunale, in sistemul Camerelor de Comert din Romania.
Trecerea ONRC in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a fost respinsa de Senat, in luna octombrie a anului trecut.
Proiectul de lege a fost trimis la
Camera deputatilor, pentru dezbatere, in calitate de
for decizional. Acesta a primit raport favorabil de adoptare, pe 8 decembrie 2008, din partea Comisiei juridice a Camerei deputatilor, si urmeaza sa fie supus votului, in plen.
Guvernul a sustinut proiectul de lege, cu observatii
Desi a reclamat o serie de incalcari ale Constitutiei si aparitia anumitor elemente de nelegalitate, prin promovarea acestui proiect de lege, Guvernul a sustinut ideea trecerii ONRC in subordinea CCIR.
Printre observatiile Guvernului, asupra proiectului de lege, se numara si cele care vizeaza taxele si tarifele pentru operatiunile efectuate. "Notiunea de taxa nu poate fi folosita pentru a desemna pretul unui serviciu prestat de o entitate privata. Taxele fac parte din categoria veniturilor bugetare si reprezinta plati efectuate de persoanele fizice si juridice pentru serviciile prestate acestora de catre institutii publice", se arata in punctul de vedere al Executivului.
Mai mult, Guvernul a constatat si prevederi care aduc atingere dreptului comunitar. "Proiectul propune eliminarea alin. 2-5 ale art. 51 din Legea nr. 26/1990, care descriu procedura de inregistrare electronica. O astfel de masura contravine directivei comunitare mentionate (n.r. Directiva nr. 2003/58/CE) si este de natura a anula progresele realizate deja, in contextul in care sistemul de formulare electronice inteligente se afla deja la dispozitia comerciantilor, fiind implementat la nivelul tuturor oficiilor registrului comertului."
Guvernul a propus, astfel,
mentinerea textului actual al art. 51 din legea nr. 26/1990:
"Art. 51. - (1) Oficiul National al Registrului Comertului asigura conditiile necesare in vederea functionarii sistemului informatic unitar al registrului comertului.
(2) Inregistrarile in registrul comertului se efectueaza electronic, atat la nivelul oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale, cat si la nivelul registrului central computerizat.
(3) Cererile si documentele depuse in sustinerea acestora, primite in format hartie sau in forma electronica, se arhiveaza de Oficiul National al Registrului Comertului in forma electronica.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), cererile depuse inaintea datei intrarii in vigoare a prezentei legi se arhiveaza electronic, la cererea comerciantului inregistrat sau a solicitantului de copii certificate."
Potrivit
proiectului de lege, art. 51 din legea nr. 26/1990 va avea urmatorul cuprins:
"Oficiul National al Registrului Comertului asigura conditiile necesare in vederea functionarii sistemului informatic unitar de inregistrare si arhivare al registrului comertului".
_______
Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
- Proiectul de lege;
- Expunerea de motive;
- Punctul de vedere al Guvernului;
- Procesul legislativ.
Comentarii articol (5)