In numai o saptamana, comisarii Garzii Financiare au desfasurat peste 4 mii de actiuni de control si au descoperit prejudicii totale, aduse bugetului statului, de peste 67 de milioane de lei, ca urmare a incalcarii disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert si a nedeclararii operatiunilor comerciale.
In perioada 26 ianuarie - 1 februarie 2009, Garda Financiara a desfasurat 4.205 actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate aproximativ 3900 de acte de control, infromeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Actiunile de control au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, precum si realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale.
Comisarii Garzii Financiare au aplicat amenzi in valoare totala de peste 5,1 milioane de lei si au fost confiscat bunuri in valoare de peste 1,4 de milioane de lei.
Dintre actele de control incheiate, 169 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 67,4 milioane de lei.
Prejudiciu de peste 2,4 milioane de lei, din achizitii fictive de produse agricole
Una dintre actiunile de control a vizat activitatea unei societati comerciale prahovene. Verificarile au avut ca rezultat identificarea unui prejudiciu de peste 2,4 milioane de lei, reprezentand contravaloarea unor cheltuieli deductibile cu achizitii de produse agricole de cultura, nefundamentate in mod legal.
Controlul a stabilit ca, in perioada aprilie-septembrie 2008, societatea in cauza a raportat achizitii de produse agricole de cultura (grau, orz, floarea soarelui si rapita), de la persoane fizice, a caror valoare insumata este de peste 16 milioane de lei.
Comisarii Garzii Finaciare au constatat ca borderourile de achizitie intocmite de reprezentantii firmei controlate erau neinseriate si nenumerotate. Totodata, verificarea datelor de identificare atribuite persoanelor inscrise in borderourile de achizitie a evidentiat faptul ca acestea sunt fictive.
Pe baza acestor elemente, comisarii Garzii Financiare au concluzionat ca, in fapt, cheltuielile de aprovizionare cu cereale raportate si inregistrate in evidentele financiar-contabile de reprezentantii acestui agent economic nu pot fi justificate prin documente legal intocmite, fapt ce conduce, implicit, conform Codului fiscal, la nerecunoasterea deductibilitatii acestora.
Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca firma prahoveana a sustras la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale (impozit pe profit) in cuantum de 2,46 de milioane de lei.
In acest caz, a fost sesizat si Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti.
Operatiuni comerciale fictive, in scopul deducerii ilegale de TVA
Un alt control, la o firma din Arad, a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat de peste 8,5 milioane de lei.
Intr-o prima etapa, din verificari a rezultat ca, incepand cu luna octombrie 2008, societatea a incetat sa mai functioneze la adresa de sediu social declarata, context in care reprezentantul acesteia nu a mai putut fi contactat.
Prin extinderea controlului, comsarii Garzii Financiare au reusit identificarea contabilei societatii si recuperarea unei parti din documentele de evidenta financiar-contabila. Pe baza acestora, s-a trecut la verificarea realitatii si legalitatii operatiunilor comerciale in care firma in cauza a fost implicata. Au fost constatate, astfel, o serie de operatiuni comerciale fictive, derulate in scopul deducerii ilegale de TVA sau a majorarii nejustificate a cheltuielilor reale ale societatii.
Prin colaborarea mai multor sectii teritoriale, comisarii Garzii Financiare au reconstituit lantul comercial urmat de o serie de achizitii de utilaje, raportate de societatea verificata, cu o valoare totala inregistrata de peste 15,4 milioane de lei, TVA aferenta dedusa in contul acestor achizitii, ridicandu-se la suma de aproximativ 2,5 milioane de lei.
De asemenea comisarii Garzii Finaciare au efectuat verificari incrucisate la cei 11 furnizori declarati ai utilajelor in cauza, avand sediile sociale localizate intr-un numar de 6 judete, plus Municipiul Bucuresti. Verificarile au evidentiat faptul ca, fara exceptie, toate achizitiile inregistrate in evidentele firmei aradene sunt fictive, in contextul in care firmele furnizoare fie nu recunosc tranzactia, fie sunt societati tip "fantoma", nefunctionand la sediu social declarat.
Controlul a relevat de asemenea si alte operatiuni fictive, a caror inregistrare in evidentele financiar-contabile a avut ca efect direct diminuarea ilicita a obligatiilor fiscale ce reveneau firmei. Aceste operatiuni erau legate de plata unor comisioane de vanzare acordate unor persoane fizice, inchirierea unor mijloace de transport sau prestarea unor servicii, dar si de consemnarea unor solduri scriptice de mijloace fixe si marfuri de peste 14,1 milioane de lei lei, care nu au putut fi identificate fizic.
Comisarii Garzii Financiare au stabilit ca prin inregistrarile in fals efectuate in evidentele financiar-contabile, firma verificata a sustras de la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale (TVA, impozit pe profit si impozit pe venit cu retinere la sursa) de peste 8.5 milioane de lei.
Pentru continuarea cercetarilor, comisarii Garzii Finaciare au sesizat Directia Nationala Anticoruptie.
Comentarii articol (12)