Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, saptamana aceasta, proiectul de Lege privind Fondul de garantare a pensiilor private.
Potrivit acestui proiect de lege,
Fondul de garantare va fi constituit ca persoana juridica de drept public, iar activitatea acestuia va fi permanent supravegheata si controlata de catre CSSPP.
Fondul de garantare a pensiilor private va reprezenta elementul central din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III.
Fondul de garantare va compensa pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii, de a onora obligatiile asumate.
Astfel, Fondul de garantare va fi destinat compensarii pierderilor de activ net, compensatiile fiind platite numai in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii nu vor avea capacitatea de a-si onora obligatiile.
Insa, pana la utilizarea resurselor Fondului de garantare, legislatia care sta la baza sistemului de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive si anume supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.
Continutul proiectului de lege privind Fondul de garantare
Fondul de garantare va fi infiintat si alimentat din contributiile administratorilor, din resurse proprii dar si din castigurile obtinute in urma investirii activelor stranse in acest fond, cu mentiunea ca resursele Fondului de garantare vor fi utilizate numai daca toate celelalte resurse s-au epuizat.
In continutul proiectului de lege sunt si prevederi referitoare la: modul de constituire, regimul juridic, organizarea si administrarea Fondului de garantare, modul de utilizare a Fondului de garantare, procedura de compensare, obligatii privind transparenta activitatii, nivelul si periodicitatea platii contributiei in cadrul Fondului de garantare.
Sunt stipulate, de asemenea, si sanctiuni pentru neindeplinirea de catre administratorii sau furnizorii de pensii private a obligatiilor fata de Fondul de garantare, sanctiuni care pot ajunge pana la retragerea autorizatiilor de functionare a acestora.
Resursele Fondului de Garantare
Resursele Fondului de garantare se vor constitui, cu titlu de obligativitate, din:
-sume platite la Fond cu titlu de contributie initiala la constituirea acestuia (echivalentul a 1% din capitalul social subscris si varsat conform actului constitutiv, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro)
-sume platite cu titlu de contributii anuale la Fond, calculate in functie de valoarea activelor nete administrate, distinct pentru administratorii de fonduri de pensii facultative, respectiv administratorii de fonduri de pensii administrate privat
-resurse financiare suplimentare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare
Investitiile Fondului de Garantare
Disponibilitatile Fondului de garantare vor fi investite, avandu-se in vedere minimizarea riscurilor, asigurarea eficientei si a lichiditatii plasamentelor respective, in instrumente financiare precum: titluri de stat sau garantate de catre stat, titluri de valoare emise de institutii de credit centrale, depozite la termen, certificate de depozit, instrumente financiare ale institutiilor de credit din Romania, alte instrumente financiare aprobate de catre CSSPP.
Proiectul Legii privind Fondul de garantare a pensiilor private a fost publicat pe site-ul CSSPP si va fi transmis Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, spre analiza, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului de Justitie, spre consultare, urmand a fi transmis apoi Parlamentului Romaniei, pentru adoptare.
Proiectul Legii privind Fondul de garantare a pensiilor private poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)