Situatia prezentata de user
Un titlu de proprietate a fost emis de comisia locala pe numele strabunicului defunct, insa, la mostenitorii defunctului apar, pe langa fiul acestuia, inca doua persoane care nu au nici un grad de rudenie cu defunctul sau bunicul.
Nepotul mostenitorului intentioneaza sa actioneze in instanta comisia locala, dar nu stie daca acest lucru se poate face pentru anularea titlului de proprietate sau pentru schimbarea titlului de proprietate.
De asemenea, aceasta persoana nu stie nici ce motiv sa invoce pentru modificarea actului. Totdata, conform registrului agricol al comunei din care provine defunctul, apare cu 0.5 ha in punctul respectiv ,iar titlul este emis pe 0.47 ha, insa pe numele celor trei persoane.
Intrebarile userului
Cum trebuie procedat in aceasta situatie?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe acest tema
Un user al forumului recomanda solicitarea in instanta a dezbaterii succesiunii strabunicului si bunicului, daca si acesta este decedat. Astfel, pe calea partajului judiciar se poate clarifica calitatea de mostenitori sau de persoane indreptatite ale celor doua persoane.
Un alt utilizator considera ca titlul de proprietate se poate modifica de catre comisia judeteana de fond funciar. Suprafata de 0.47 ha a fost stabilita prin aplicarea la nivelul intregii localitati a vreunui procent de reducere. In ceea ce priveste persoanele care apar pe titlu in mod nejustificat, trebuie sa se adreseze comisiei locale de fond funciar pentru a verifica cererea formulata in baza legii 18/1991 de catre bunicul userului.
Daca se constata ca cele doua persoane au fost trecute dintr-o eroare pe titlu, exista doua posibilitati:
- depunerea unei cereri la comisia locala pentru modificarea titlului de proprietate (aceasta cerere se discuta in prima sedinta a comisiei, se adopta o hotarare, iar toate actele justificative, impreuna cu titlul de proprietate in original, se inainteaza comisiei judetene care va decide corectarea titlului, va informa OCPI si se va remite titlul de proprietate cu corectura necesara)
- introducerea unei actiuni in justitie pentru nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate, invocand prevederile art III lit. a din legea 169/1997.
Acest user adauga si faptul ca titlul de proprietate nu se schimba, ci doar se bareaza numele persoanelor care au fost trecute din greseala, se aplica stampila OCPI-ului, mentiunea "corectat" si semnatura sefului OCPI.
Pentru a prezenta si opinia dumneavoastra, va asteptam pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)