Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, desi sunt independente din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic, poate fi considerat, in anumite conditii prevazute de lege, persoana impozabila unica din punct de vedere al TVA-ului. Acest grup de persoane impozabile poarta denumirea de grup fiscal.
Se considera in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi actionari.
Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania poate opta sa fie tratat ca persoana impozabila unica doar daca sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:
- o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal; si
- optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani; si
- toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscal.
Grupul fiscal se poate constitui din doua pana la cinci persoane impozabile. Pana la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de catre persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili. Astfel, potrivit formei actuale a Codului fiscal, incepand cu ianuarie 2012 grupul fiscal poate fi constituit si din contribuabili mici si mijlocii.
Avantajul de a face parte dintr-un grup fiscal este acela ca, reprezentantul grupului va depune un decont de TVA consolidat, plata TVA-ului catre buget realizandu-se doar pentru suma rezultata din consolidare, intre membri grupului fiind folosita decontarea intre entitatile afiliate.
Astfel, de la data implementarii grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului fiscal, altul decat reprezentantul va raporta in decontul de taxa intocmit potrivit prevederilor art. 156
2 din
Codul fiscal, orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intra-comunitara de bunuri sau orice alta operatiune realizata de acesta pe parcursul perioadei fiscale si va trimite acest decont reprezentantului, iar o copie, organului fiscal de care apartine. Membrul grupului nu va plati nici o taxa datorata si nu va solicita nici o rambursare conform decontului sau de taxa.
Reprezentantul grupului fiscal va intocmi un decont propriu de TVA pentru toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii, importurile sau achizitile intracomunitare de bunuri sau orice alta operatiune realizata de acesta pe parcursul perioadei fiscale.
De asemenea, va intocmi un decont consolidat cu rezultatele din toate deconturile de TVA primite de la ceilalti membrii ai grupului fiscal precum si rezultatele din propriului decont de taxa pentru perioada fiscala respectiva. Ambele deconturi se vor depune de catre reprezentant la organul fiscal de care apartine. Totodata, acesta va plati sau, dupa caz, va cere rambursarea taxei care rezulta din decontul consolidat.
Chiar daca fac parte dintr-un grup fiscal din punct de vedere al TVA, membrii grupului au in continuare obligatii privind:
- depunerea declaratiei recapitulative pentru livrari si achizitii intracomunitare;
- supunerea la orice control din partea organului fiscal de care apartine;
- raspunderea, separat si in solidar, pentru orice taxa datorata de el sau de orice membru al grupului fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal.
Livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de fiecare membru al grupului sunt supuse regimului normal de impozitare din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, indiferent daca sunt realizate catre terti sau catre ceilalti membri ai grupului fiscal.
In vederea implementarii grupului fiscal se depune la organul fiscal competent o cerere semnata de catre toti membrii grupului, care va cuprinde urmatoarele:
- numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru;
- elementele care sa demonstreze ca membrii sunt in stransa legatura din punct de vedere organizatoric, financiar si economic;
- numele membrului numit reprezentant.
Organele fiscale vor lua o decizie oficiala prin care se aproba sau se refuza implementarea grupului fiscal si vor comunica aceasta decizie reprezentantului grupului, precum si fiecarui organ fiscal in jurisdictia caruia se afla membrii grupului, in termen de 60 de zile de la data primirii cererii de constituire a grupului.
In cazul unui raspuns favorabil, implementarea grupului fiscal va intra in vigoare in prima zi din cea de-a doua luna urmatoare datei deciziei.
Ulterior inregistrarii, reprezentantul grupului fiscal are obligatia notificarii catre organele fiscale a oricaruia dintre urmatoarele evenimente:
- incetarea optiunii de a forma un grup fiscal unic, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- modificarea conditiilor existente la data infiintarii grupului, care conduc la anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal sau a unei persoane ca membru al grupului fiscal, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului care a generat aceasta situatie;
- numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- parasirea grupului fiscal de catre unul dintre membri, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- intrarea unui nou membru in grupul fiscal, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
Incetarea optiunii de a forma grupul fiscal precum si modificarea conditiilor existente la infiintarea grupului vor produce efecte de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea sau s-a produs evenimentul care a generat aceasta situatie.
In toate celelalte situatii, organele fiscale competente vor lua o decizie oficiala in termen de 30 de zile de la data primirii notificarii si vor comunica aceasta decizie reprezentantului, precum si fiecarui organ competent responsabil pentru membrii grupului fiscal.
Aceasta decizie va intra in vigoare din prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost transmisa reprezentantului. Pana la primirea deciziei, persoanele impozabile care au solicitat parasirea sau intrarea in grup a unui membru, sunt tratate ca grup fiscal unic format din membri care au depus initial optiunea de a fi tratati ca grup fiscal unic si au fost acceptati in acest sens de catre organul fiscal competent. In situatia in care se solicita numirea unui alt reprezentant al grupului, organul fiscal competent, anuleaza calitatea reprezentantului grupului fiscal si in aceeasi notificare va numi un alt reprezentant propus de membrii grupului.
In urma verificarilor efectuate, organele fiscale competente vor putea intreprinde urmatoarele actiuni:
- pot anula tratamentul unei persoane ca membru al unui grup fiscal in cazul in care acea persoana nu mai intruneste criteriile de eligibilitate pentru a fi considerata un asemenea membru. Aceasta anulare va intra in vigoare incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care situatia a fost constatata de organele fiscale competente;
- pot anula tratamentul persoanelor impozabile ca grup fiscal in cazul in care acele persoane impozabile nu mai intrunesc criteriile de eligibilitate pentru a fi considerate un asemenea grup. Aceasta anulare va intra in vigoare incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care situatia a fost constatata de organele fiscale competente.
Comentarii articol (1)