Situatia financiara si economica din ultimele luni, calificata deja de numerosi analisti drept "criza fara precedent", a produs efecte complexe. Pe langa sincopele sistemului de finantare, reducerea lichiditatilor si modificarea preturilor afecteaza din ce in ce mai multi agenti economici, care nu-si mai pot indeplini corespunzator obligatiile pe care si le-au asumat anterior declansarii situatiei de criza.
Autor:
Av. Oana Ureche - Avocat asociat, Co-coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii
Neexecutarea obligatiilor asumate atrage insa raspunderea celui care s-a obligat, debitorul respectiv fiind tinut sa repare intreg prejudiciul pe care neexecutarea obligatiei, sau executarea cu intarziere a acesteia, il produce creditorului - cel in favoarea caruia obligatia trebuia indeplinita. Astfel, alegand sa nu-si mai indeplineasca obligatiile asumate anterior declansarii situatiei de criza, pe care in noul context economic le considera drept excesive, debitorii obligatiilor respective se supun riscului unor pierderi si mai mari.
Ce situatii pot inlatura raspunderea contractuala?
Forta obligatorie a contractelor, care implica obligatia fiecareia dintre partile contractante de a-si indeplini intocmai angajamentele asumate, este un principiu fundamental, a carui aplicare exacta asigura stabilitatea raporturilor juridice contractuale. Cazurile in care neexecutarea intocmai a obligatiilor nu este sanctionata sunt limitativ prevazute de lege. Astfel, daca neexecutarea obligatiilor este provocata de aparitia unor situatii exceptionale, imprevizibile, care nu sunt generate de vointa vreuneia dintre partile contractante si ale caror efecte nu pot fi inlaturate, nu se mai pune problema raspunderii contractuale, iar partea care nu si-a executat obligatiile din cauza aparitiei acestor situatii exceptionale nu va fi obligata sa-l despagubeasca pe creditorul sau. In mod traditional, se considera ca raspunderea contractuala este inlaturata in cazul in care neexecutarea se datoreaza unui caz de forta majora: cutremur, inundatie, incendiu, izbucnirea unui razboi, producerea de atentate teroriste etc.
Propunerea de reglementare a impreviziunii
Pe langa situatiile sus-amintite, analizand consecintele produse de evenimente importante (razboaie, prabusiri ale monedelor nationale etc.) asupra contractelor incheiate pe termen lung, cand obligatiile asumate anterior situatiilor de criza fie deveneau
excesive, astfel incat debitorii nu le mai puteau indeplini, fie dobandeau o „valoare“ atat de scazuta incat cealalta parte contractanta nu si-ar mai fi indeplinit propriile obligatii in schimbul unor asemenea prestatii nesemnificative, si bazandu-se pe numeroase argumente si principii, teoreticienii dreptului au definit teoria „impreviziunii“. Potrivit acesteia, ruperea echilibrului dintre obligatiile asumate si contraprestatiile oferite, generata de schimbarea neasteptata a circumstantelor avute in vedere de parti la data incheierii contractului, justifica fie incetarea contractului respectiv, fie reprezinta un motiv pentru renegocierea acestuia, inlaturand insa raspunderea „clasica“ pentru neexecutarea obligatiilor.
Tocmai datorita actualului context financiar, este interesant sa analizam o propunere de completare a unui proiect de act normativ de o importanta deosebita - noul Cod Civil - cu reglementarea acestui concept dezbatut intens, pana acum, la nivel teoretic: impreviziunea.
Conditii pentru a fi in prezenta impreviziunii
Desi, pe de o parte, nu este cert ca propunerea de reglementare a impreviziunii va fi inclusa in proiectul noului Cod Civil ce va fi supus dezbaterilor Legislativului, iar pe de alta parte redactarea textului propunerii mentionate ar putea suferi modificari, este util totusi sa prezentam principalele conditii care, potrivit propunerii formulate, ar trebui indeplinite pentru a fi in prezenta impreviziunii:
a) schimbarea circumstantelor existente la data incheierii unui contract sa fi determinat agravarea obligatiilor asumate de una dintre parti;
b) schimbarea circumstantelor sa nu fi putut fi in mod rezonabil avuta in vedere la data incheierii contractului;
c) debitorul obligatiei devenite excesive sa nu fi avut si obligatia de a suporta riscul producerii unei schimbari a circumstantelor.
In cazul in care sunt intrunite conditiile de mai sus, propunerea legislativa la care ne referim instituie obligatia partilor contractante de a renegocia termenii contractuali. Daca renegocierea nu-si produce efectele dorite, iar partile nu ajung la un acord intr-un termen rezonabil, disputa urmeaza sa fie solutionata de instantele judecatoresti, care ar avea dreptul fie de a dispune incetarea contractului respectiv, fie chiar de a adapta contractul, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierde-rile si beneficiile ce rezulta din schimbarea circumstantelor.
Proba imprevizibilului
Pentru a invoca impreviziunea in fata instantelor judecatoresti si a solicita incetarea contractului sau impartirea echitabila a beneficiilor si a pierderilor, va trebui dovedit ca toate conditiile necesare pentru a fi in prezenta impreviziunii au fost indeplinite.
O prima proba ce va fi necesara este aceea referitoare la modificarea semnificativa a circumstantelor, intre data incheierii unui contract si data la care ar fi trebuit indeplinite obligatiile pretins devenite excesive. Astfel, va trebui dovedita schimbarea acelor imprejurari pe care partile unui anumit contract le-au avut in vedere la data asumarii obligatiilor, circumstante care vor fi diferite de la caz la caz, in functie de continutul fiecarei obligatii. Apoi, trebuie dovedit ca imprejurarile s-au modificat semnificativ, o simpla variatie a anumitor caracteristici economice sau financiare neputand justifica invocarea impreviziunii.
O alta conditie ce trebuie indeplinita pentru a fi in prezenta impreviziunii este aceea ca modificarea imprejurarilor care a generat dezechilibrul contractual sa nu fi putut fi anticipata la data asumarii obligatiilor afectate ulterior. Din aceasta perspectiva, va fi dificil de dovedit ce riscuri puteau sau trebuia sa fi fost luate in calcul de catre parti la data incheierii unui contract si mai ales ce impact al acestor riscuri trebuia anticipat. Spre exemplu, variatia costurilor de productie este un element avut intotdeauna in vedere la stabilirea preturilor de catre furnizorul unor echipamente, dar o crestere brusca a acestor costuri, cu 40% din valoarea initiala, trebuia anticipata sau nu? Reprezinta o schimbare „imprevizibila“ a circumstantelor avute in vedere la data stabilirii pretului si a asumarii obligatiei de vanzare?
Cand obligatia contractuala devine excesiva
Poate cel mai dificil de dovedit va fi faptul ca o obligatie asumata la o anumita data devine excesiv de oneroasa la o data ulterioara si ca agravarea obligatiei s-a produs din cauza modificarii circumstantelor avute in vedere de parti la data incheierii contractului. Este unanim acceptat ca derularea raporturilor contractuale implica riscuri, iar partile sunt obligate sa suporte efectele variatiilor economice; in fapt, prestatiile nu trebuie sa fie intotdeauna echivalente, iar o afacere se dovedeste a fi „buna” sau nesatisfacatoare tocmai in functie de asemenea variatii. In fapt, toate partile contractante accepta, la data incheierii unui contract pe termen lung, ca, la data la care obligatiile asumate vor fi efectiv indeplinite, ar putea fi in prezenta unui castig ori a unei pierderi mai mari decat au estimat initial, chiar daca existenta si continutul obligatiilor respective sunt clar stabilite inca de la data incheierii contractului. Reprezinta o asemenea variatie a „valorii” unei obligatii temei pentru invocarea impreviziunii? Criteriul recomandat de juristi pentru a stabili daca o obligatie a devenit, pe parcursul executarii contractului, excesiva, este acela al dezechilibrului contractual major: se considera ca obligatia a devenit excesiva daca partea care si-a asumat-o nu ar fi incheiat contractul daca, la data respectiva, ar fi stiut ce impact va avea aceasta ca urmare a modificarii circumstantelor. Dar criteriul propus implica o analiza subiectiva a intentiilor partilor la data incheierii contractului, care este foarte dificil de dovedit.
Renegocierea contractului
Dintre efectele propuse ale impreviziunii, renegocierea contractului, in vederea adaptarii sale la noile circumstante, este o solutie fireasca. Partile contractante sunt cele care cunosc cel mai bine importanta pe care fiecare dintre obligatiile asumate o are si pot determina care dintre elementele modificate sunt esentiale pentru derularea in continuare a contractului. De asemenea, este firesc ca, in cazul in care partile nu pot ajunge, cu ocazia renegocierii, la o solutie acceptabila, sa poata inceta contractul a carui derulare le-ar produce pagube. Reglementarea dreptului de a solicita instantei judecatoresti sa dispuna incetarea contractului este esentiala pentru a asigura aplicarea acestui mecanism.
Pe langa dreptul instantei judecatoresti de a dispune incetarea contractului daca renegocierea esueaza, se propune insa si reglementarea dreptului de a interveni asupra termenilor contractului pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea circumstantelor. Aceasta propunere poate insa genera incertitudini si complica semnificativ solutionarea cererilor, deoarece lasa la latitudinea judecatorilor aprecierea caracterului „echitabil”, care va trebui determinat diferit in functie de natura si caracteristicile fiecarei obligatii in parte. Or, pentru a face asemenea aprecieri asupra caracterului „echitabil”, judecatorii ar trebui sa aiba suficiente elemente pentru a determina beneficiile si pierderile generate de modificarea obligatiilor in noile circumstante, ceea ce, in practica, va fi deosebit de dificil, iar solutiile pronuntate vor fi intotdeauna contestabile.
Totusi, desi exista numeroase inconveniente, este salutara intentia de a reglementa principiul impreviziunii, mai ales in contextul economic actual. In lipsa unei asemenea completari a legislatiei, desi exista numeroase argumente pentru sustinerea sa, aplicarea teoriei impreviziunii este si mai dificila, iar solutiile ce ar putea fi pronuntate de instantele judecatoresti, mult mai variate si, in plus, „imprevizibile“.
Pana la consacrarea legislativa a principiului impreviziunii, mediul economic reactioneaza insa mult mai rapid. Astfel, intelegand impactul pe care criza economico-financiara il produce asupra activitatii lor, unii agenti economici aplica, de multe ori, mecanismul propriu impreviziunii pentru a reduce pierderile si a-si mentine activitatea: renegociaza, din proprie initiativa, clauzele contractuale.
Comentarii articol (1)