avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze contracte civile speciale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze contracte civile speciale

Buna seara.
Îmi permit şi eu să supun dezbaterii dragilor mei colegi un subiect interesant şi de actualitate-clauza leonină din cadrul contractelor societatilor.
Dacă aveţi amabilitatea,aş vrea să vă spuneţi părerile despre aceasta ,pentru o discuţie constructivă.
După aceasta,mai propun o altă temă de discuţie destul de nouă dar importantă din cadrul contractelor-clauza impreviziunii.
Sunt un pasionat al părţii de contracte şi drepturi reale din cadrul dreptului civil.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: zhadooo , utilizator 17:43, 18 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Discutia nu este extrem de dificila sub aspectul prevederilor legislative , ambele tipuri de clauze, avandu- si izvorul legal in codul civil. Prima in art. 1513( clauza leonina), iar cea de- a doua in prevederile art.1578 c. civ.( clauza impreviziunii). Daca in privinta clauzei leonine , identificarea incalcarii acesteia este usoara, probleme mai serioase apar insa in interpretarea clauzelor impreviziunii, atat datorita existentei mai multor astfel de clauze cat si dificultatilor reale de identificare a situatiilor ce le sunt incidente.
Dispozitiile art. 1513 cod civil interzic contractul prin care un asociat îsi stipuleaza totalitatea câstigurilor, dupa cum si acea conventie prin care se hotaraste scutirea unora dintre asociati de la participarea la pierdere. Sanctiunea prevazuta de text pentru încalcarea dispozitiilor imperative este nulitatea conventiei. Cam asta ar fi problematica - consider eu- cat se poate de scurta si eufemistica a clauzei leonine, pretabila pe un forum.
In ceea ce priveste clauza impreviziunii, aceasta fiiind determinata de fenomenul economic al deprecierii monetare, prin inflatie, produs ulterior incheierii contractului, se pune problema posibilitatii de adaptare a contractului la noile imprejurari.
Plecand de la principiul nominalismului monetar, consacrat in Codul civil, in art. 1578, care are doar valoare supletiva, este posibila reevaluarea conventionala a obligatiilor. Partile pot stipula in contract clauze de impreviziune care le permit sa procedeze la readaptarea prestatiilor in raport cu anumiti indici economici, pentru mentinerea in timp a valorii reale a obligatiilor.
De asemenea, in temeiul principiului autonomiei de vointa, partile contractante pot, prin acordul lor de vointa, sa prevada in contract clauze de impreviziune sau de indexare, care vor permite judecatorilor sa procedeze la readaptarea si echilibrarea prestatiilor.
Exista doua tipuri de astfel de clauze de impreviziune: clauze de revizuire (sau de hardship) si clauze de indexare. Ceea ce au in comun este scopul amandurora: acela de a preveni un dezechilibru al prestatiilor cocontractantilor dintr-un contract cu titlu oneros cu executare in timp, dezechlibru ce ar putea fi cauzat de puternice fluctuatii ale preturilor pe parcursul executarii contractului, datorate unei instabilitati economice si, implicit, unei rate mari a inflatiei.
Cele doua tipuri de clauze au insa si elemente distinctive, care le demarca una fata de cealalta.
Astfel, clauza de revizuire (sau de hardship) este stipulatia dintr-un contract de lunga durata prin care partile se obliga sa-l adapteze, cu promtitudiune si in spirit de echitate, pe cale de renegociere sau printr-o procedura de reconciliere sau arbitrara, in situatia in care, ulteror incheierii contractului, constata sau apar imprejurari extraordinare afectand in mod serios echilibrul dintre contraprestatii.
Clauza de indexare este acea clauza contractuala prin care se urmareste mentinerea valorii unui contract pe termen lung prin evitarea dificultatiilor care pot aparea ca urmare a variatiei de preturi . Clauza de indexare prevede legarea sumelor inscrise in contract fie de un etalon monetar, fie de unul sau mai multe produse de baza . Vechiul pret este inlocuit automat, fara interventia partilor, printr-un nou pret, in functie de variatia etalonului convenit, avand loc astfel o mentinere a nivelului relativ al pretului.
Asadar, clauza de revizuire (sau de hardship) atrage obligatia partilor de a renegocia contractul sau, in lipsa unui comun acord cu privire la renegociere, de a apela la procedura de reconciliere sau arbitrara, in vederea reechilibrarii prestatiilor.
Clauza de indexare nu necesita o interventie ulterioara a partilor, ea operand in mod automat, in functie de varaitia etalonului stabilit de comun acord la momentul incheierii contractului.
Fiind stabilite de comun acord de catre parti, respectarea acestor clauze de catre cocontractanti si, implicit, acceptarea efectelor lor, in vederea pastrarii echilibrului contraprestatiilor lor, nu face decat sa sublinieze, sa intareasca aplicarea principiului „pacta sunt servanda”.
Aceste clauze trebuie sa se inscrie pe linia ordinii publice monetare si economice, fiind lovite de nuluitate in cazul in care sunt abuzive.
Cu stima !
Buna dimineata .
Multumesc pentu comentariu.
O intrebare insă.
Cum se procedează concret dacă după un timp de derulare a contractului,sunt deja dezavantaje vădite pentru o parte contractantă ?Cealaltă parte va fi de acord să renunţe la o parte din datorie datorită impreviziunii sau plăteşte şi ea o parte din dezechilibru financiar ? E cam dificil de pus în pactică dat fiind că toate firmele îşi apără puterea financiară în criza aceasta .
Mulţumesc.
Buna seara,
Am nevoie de putin ajutor, poate stie cineva sa ma indrume catre un articol din presa sau sa imi ofere ceva informatii despre un caz de proces pornit de la nerespectarea clauzei de revizuire(hardship clause). Am nevoie urgenta pentru un proiect.
Apreciez orice fel de ajutor.
Mulutmesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de hardship luiza2008 luiza2008 Va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune...la ce se refera mai exact clauza de hardship? Stiu ca este un tip de clauza contractuala utilizata in domeniul ... (vezi toată discuția)
Credit imobiliar ipotecar- nu-mi mai pot plati ratele la banca...oare faptul ca banca imi ia casa stinge litigiul dintre noi? cris4family cris4family Buna ziua, indraznesc sa va cer ajutorul intr-o problema, care, cred eu, deja a devenit un subiect la ordinea zilei. Am doi prieteni(sot si sotie) care au ... (vezi toată discuția)
Creante vs datorii ContSters123067 ContSters123067 luculus a scris: \"Precizez ca in contract scrie ca daca valoarea apartamentului se modifica independent de vointa partilor, banca poate cere garantii ... (vezi toată discuția)