Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind Codul Civil. Acesta incorporeaza totalitatea reglementarilor referitoare la persoane, relatiile de familie si relatiile comerciale. In plus, proiectul are in vedere si dispozitiile de drept international privat. (UPDATE - Fisiere atasate: proiectul Codului Civil, Expunerea de motive si Tezele prealabile).
”Proiectul de lege privind Codul Civil, adoptat astazi(n.r. miercuri) de Guvern, este un cod modern, care raspunde nevoilor societatii romanesti si vizeaza modernizarea statului roman”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.
La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat ca „modernizarea justitiei, administratiei si a statului in general nu vor fi posibile fara schimbarea mentalitatilor din societatea noastra. Adoptarea codurilor din justitie vor constitui pasul decisiv in schimbarea in profunzime a matricei relatiilor sociale si, implicit, a mentalitatilor”.
Unificarea dreptului privat
“O importanta modificare, de fapt fundamentala, pe care o aduce codul este unificarea caracterului dreptului nostru privat. Pana acum, noi avem un sistem asa-zis dualist, impartit in drept civil si drept comercial, pe baza celor doua coduri principale din raporturile juridice private: Codul civil si Codul comercial, ” a precizat Catalin Predoiu.
Acesta considera ca, in cazul in care acest cod va fi adoptat in forma in care a fost propus parlamentului, vom trece la un sistem monist, adica un sistem in care ramurile drept civil si drept comercial sunt impletite si au ca izvor unic Codul civil. "Aceasta modificare fundamentala este determinata de schimbarea caracterului relatiilor din societate in profunzime, determinata de schimbarea nivelului cultural al societatii si de apropierea dintre cele doua ramuri de drept.” a adaugat Predoiu.
Codul Civil, structurat in 7 carti
Proiectul Noului Cod civil este structurat pe sapte carti, precedate de un titlu preliminar:
-
Cartea I, Despre persoane, va avea ca obiect de reglementare capacitatea civila a persoanei fizice si juridice si va reintroduce in Codul civil dispozitiile principalelor legi speciale in aceasta materie.
-
Cartea a II-a, Despre familie, propune, in primul rand, o regandire a modalitatii de reglementare a materiei familiei, renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa guverneze acest domeniu, asa cum exista in prezent.
-
Cartea a III-a, Despre bunuri, unifica dispozitiile in materia bunurilor, a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, unele existente in reglementari disparate, tinand cont de solutiile din doctrina si jurisprudenta in acest domeniu.
-
Cartea a IV-a, Despre mostenire si liberalitati, reglementeaza materia succesiunilor si liberalitatilor, in redactarea acesteia pornindu-se de la necesitatea revizuirii unor institutii precum testamentul, rezerva succesorala sau raportul succesoral.
-
Cartea a V-a, Despre obligatii, urmareste o abordare unitara a raporturilor obligationale, in sensul renuntarii la diviziunea traditionala in raporturi civile si raporturi comerciale, si asigurarea unei protectii corespunzatoare a consumatorilor, perspectiva ce se va reflecta in dispozitiile referitoare la formarea contractului, integrarea clauzelor-standard in contract, reducerea clauzei penale, repararea prejudiciului nepatrimonial s.a.
-
Cartea a VI-a, Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor, preia, cu imbunatatiri substantiale, prevederile Decretului nr.167/1958, sistematizate pe probleme specifice (dispozitii generale, termenul prescriptiei extinctive, cursul prescriptiei extinctive, implinirea prescriptiei extinctive), la care se va adauga o reglementare generala a termenelor de decadere, aceasta din urma constituind o noutate absoluta in dreptul civil roman.
-
Cartea a VII-a, Dispozitii de drept international privat consacra autonomia de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial, reflectandu-se, astfel, principiul instituit prin Conventia de la Haga din 1978 cu privire la legea aplicabila regimurilor matrimoniale si reafirmat in Cartea verde a Comisiei Europene privind elaborarea unui Regulament european referitor la conflictele de legi in materia regimurilor matrimoniale, competenta si recunoasterea hotararilor judecatoresti.
Potrivit Guvernului, elaborarea unui nou Cod civil a fost impusa de necesitatea unificarii normelor care guverneaza raporturile de drept privat, in contextul in care la momentul actual, anumite materii sunt reglementate prin norme separate, ce au suferit modificari numeroase, operate, in special, in perioada comunista.
Totodata, Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii februarie proiectele Codului Penal, de procedura penala si procedura Civila .
Conform declaratiilor primului-ministru, Emil Boc, noile coduri au in vedere reducerea duratei proceselor aflate pe rolul instantelor si, de asemenea, reducerea costurilor legate de administrarea sistemului judiciar.
Totodata, prin proiectele de acte normative aprobate, se doreste compatibilizarea noilor prevederi cu reglementarile europene, astfel incat sa raspunda exigentelor Comisiei Europene pentru ridicarea monitorizarii.
________
Pentru mai multe informatii, puteti consulta urmatoarele fisiere atasate:
- Proiectul Codului civil;
- Expunerea de motive - Cod civil;
- Hotarare pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului civil.
Comentarii articol (1)