avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Proiect Cod Civil 2009
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Proiect Cod Civil 2009

Probabil majoritatea "l-ati rasfoit" de pe site-ul Ministerului Justitiei sau daca nu, ati auzit despre..
Premierul Emil Boc a declarat, in 11 martie: "Pe linia procesului de modernizare a sistemului judiciar am adoptat Codul Civil. Am adoptat proiectul de Cod Civil. Este primul Cod Civil care se adopta in Romania dupa 1865. El inlocuieste, practic, Codul Civil al lui Alexandru Ioan Cuza. Este un cod modern, ce raspunde nevoilor societatii romanesti si vizeaza modernizarea statului roman."=D>
Asa sa fie oare?Modern? Raspunde intr-adevar nevoilor actuale?
:hm:
Bineinteles ca vorbim despre acesta ca un ansamblu, tot unitar, sau daca nu..vorbim despre capitole din el, fiecare pe ce este mai interesat sau pasionat..
Ce ar fi sa incepem cu capitolul "Despre obligatii"..:)

Proiectul Noului Cod civil este structurat pe sapte carti, precedate de un titlu preliminar:
- Cartea I, Despre persoane, va avea ca obiect de reglementare capacitatea civila a persoanei fizice si juridice si va reintroduce in Codul civil dispozitiile principalelor legi speciale in aceasta materie.
- Cartea a II-a, Despre familie, propune, in primul rand, o regandire a modalitatii de reglementare a materiei familiei, renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa guverneze acest domeniu, asa cum exista in prezent.
- Cartea a III-a, Despre bunuri, unifica dispozitiile in materia bunurilor, a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, unele existente in reglementari disparate, tinand cont de solutiile din doctrina si jurisprudenta in acest domeniu.
- Cartea a IV-a, Despre mostenire si liberalitati, reglementeaza materia succesiunilor si liberalitatilor, in redactarea acesteia pornindu-se de la necesitatea revizuirii unor institutii precum testamentul, rezerva succesorala sau raportul succesoral.
- Cartea a V-a, Despre obligatii, urmareste o abordare unitara a raporturilor obligationale, in sensul renuntarii la diviziunea traditionala in raporturi civile si raporturi comerciale, si asigurarea unei protectii corespunzatoare a consumatorilor, perspectiva ce se va reflecta in dispozitiile referitoare la formarea contractului, integrarea clauzelor-standard in contract, reducerea clauzei penale, repararea prejudiciului nepatrimonial s.a.
- Cartea a VI-a, Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor, preia, cu imbunatatiri substantiale, prevederile Decretului nr.167/1958, sistematizate pe probleme specifice (dispozitii generale, termenul prescriptiei extinctive, cursul prescriptiei extinctive, implinirea prescriptiei extinctive), la care se va adauga o reglementare generala a termenelor de decadere, aceasta din urma constituind o noutate absoluta in dreptul civil roman.
- Cartea a VII-a, Dispozitii de drept international privat consacra autonomia de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial, reflectandu-se, astfel, principiul instituit prin Conventia de la Haga din 1978 cu privire la legea aplicabila regimurilor matrimoniale si reafirmat in Cartea verde a Comisiei Europene privind elaborarea unui Regulament european referitor la conflictele de legi in materia regimurilor matrimoniale, competenta si recunoasterea hotararilor judecatoresti.

Alte discuții în legătură

Care sunt efectele incheierii casat cu privire la relatiile patrimoniale intre sot? marciuc marciuc care sunt efectele incheierii casatoriei cu privire la relatiile patrimonilae intre soti? (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie suparattul suparattul Buna seara! In C.civ. vechi, termenul de 6 luni pentru optiunea succesorala era un termen de prescriptie asa cum spunea art.700. In noul cod civil, la art.1103 ... (vezi toată discuția)
Legalitate termeni conventie matrimoniala alexandrugeorgescu1 alexandrugeorgescu1 Intrebarea este daca dupa casatorie se poate face o conventie matrimoniala care sa cuprinda in principal urmatoarele: - in cazul in care unul dintre soti se ... (vezi toată discuția)