avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de prescriptie

Buna seara! In C.civ. vechi, termenul de 6 luni pentru optiunea succesorala era un termen de prescriptie asa cum spunea art.700. In noul cod civil, la art.1103 se spune:
1) Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii. Este un termen de prescriptie sau nu ? Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: suparattul , utilizator 09:39, 6 Februarie 2014
Dupa parerea mea este termen de prescriptie.
Situatia si sanctiunea este la fel cum era in cazul art 700 C.civ. vechi.
De aceeasi parere sunt si notarii din link-ul urmator:[ link extern ]
NCC art 1103 alin. (3) prevede ca:
"(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă."

Dupa parerea mea, acest termen nu este unul de prescriptie extinctiva, ci unul de decadere, deoarece, pe de o parte, stinge insusi dreptul respectiv, iar pe de alta parte, daca s-ar considera ca este un termen de prescriptie extinctiva, dispozitia inscrisa in art. 1103 alin 3 C.civ. ar deveni inutila. Mai mult decat atat, exercitarea dreptului de optiune succesorala nu presupune introducerea unei actiuni in justitie.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
suparattul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
Termen prescriptie anulare testament anomis85 anomis85 Va rog, care este termenul de prescriptie a unui testament autentic de catre colateralii privilegiati. Precizez ca nu am grad de rudenie cu testatorul. La art ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)