Intrebarea este daca dupa casatorie se poate face o conventie matrimoniala care sa cuprinda in principal urmatoarele:
- in cazul in care unul dintre soti se hotaraste sa divorteze celalalt se obliga sa accepte
- in caz de divort, indiferent a cui este vina, amandoi renunta la eventuale pretentii cum ar fi: prestatia compensatorie, despagubiri, pensie de intretinere.
Poate fi cumva lovita de nulitate? Incalca vreo norma de drept?
Conventia matrimoniala reglementeaza regimul matrimonial nu clauzele la care faceti referire , adica desemneaza ansamblul normelor juridice aplicabile raporturilor patrimoniale intre soti, precum si raporturile dintre soti si terti.
Exista 3 regimuri matrimoniale
comunitatea legala, fara conventie
conventional, cu conventie matrimoniala
separatia de bunuri, cu conventie matrimoniala
Asa cum obsevati aceste conventii privesc alegerea regimului matrimonial si nu desfacerea CASATORIEI.
Codul civil este foarte clar in acest sens, detailand fiecare regim in parte! restul ce s-a vorbit aici nu are efecte juridice si nu face obiectul unei conventii matrimoniale.
Si prestatia compensatorie cum o incadrati sub aspect juridic?
De unde isi are izvorul pe natura juridica?
In anul I la drept se vorbea de notiunea de bun fiind sinonima cu cea de drept...daca retin eu bine...
Banuiesc ca nu s-a schimbat sub aspectul naturii juridice in ceea ce priveste notiunea in noua lege...
Ar trebui cercetata doctrina actuala si cea veche...ca sa stim sigur...dar eu as paria ca notiunea a ramas la fel...
Daca ati fi citit cu atentie ce am scris de convenția matrimonială care reglenteaza relațiile patrimonial intre soți sau intre soți si terți ...vedea ti ca prestatia compensatorie nu are nimic de a face cu matrimoniul adică cu căsătoria ci cu desfacerea ei.....
Regimurile matrimoniale reglementează relațiile din căsătorie nu desfacerea ei.....
Prestația compensatorie pensia de întreținere sunt alte noțiuni juridice care sunt reglementate in capitolul desfacerea căsătoriei si se exclud una pe alta in reglementarea actuala.
In fine.......
Partaj apartament
AdrianMa
Buna ziua.
Am o intrebare. Mai intâi o mica descriere.
Dna C a cumparat pe numele ei (unic proprietar in acte) un apartament in care locuieste mama ei. ... (vezi toată discuția)