Situatia prezentata de user
O persoana a fost adoptata, in 1948, de catre matusa si unchiul ei, fiind singurul copil al acestora si mostenindu-i cu o cota 1/1.
Acesta persoana mai are, insa, 4 frati naturali.
Intrebarile userului
Mai are aceasta persoana dreptul la cota ce i se revine dupa parintii naturali?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user al forumului considera ca acea persoana nu mai are dreptul la mostenirea ce i-ar fi revenit de la parintii naturali, deoarece nu mai este ruda cu acestia, explicand ca, prin adoptie, inceteaza legatura de rudenie cu parintii biologici si se naste o legatura de rudenie cu parinti adoptivi.
Userul adauga si faptul ca, pentru a veni la mostenire, trebuie sa existe vocatie succesorala, adica posibilitatea prevazuta prin lege de a primi o mostenire in calitate de ruda, adica la mostenirea legala.
Si un alt utilizator incearca sa explice ce inseamna adoptia: prin adoptie se stabilesc filiatia intre adoptat si cel care adopta, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. In momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acestora, pe de alta parte, inceteaza. Adoptatul are fata de adoptator drepturile si indatoririle de orice natura pe care le are o persoana fata de parintii sai firesti.
In cazul copilului adoptat de matusa, matusa ii devine mama si mama naturala ii devine matusa. Copilul adoptat o mosteneste pe mama adoptiva, dar nu o mai mosteneste pe mama naturala, caci a incetat legatura de rudenie fireasca cu acesta, daca mama naturala mai are alti copii.
O alta persoana aduce in vedere faptul ca, in cazul de fata, este vorba despre o adoptie petrecuta cu multa vreme inainte de modificarea legislatiei. La momentul respectiv, legea permitea atat adoptia cu efecte depline, cat si adoptia cu efecte restranse, aceasta din urma fiind caracterizata prin pastrarea legaturilor de rudenie cu parintii naturali. Prin urmare, in opinia acestui user, daca adoptia a fost cu efecte restranse, adoptatul ii mosteneste atat pe parintii naturali, cat si pe cei adoptivi.
Userul anterior revine, spunand ca persoana in cauza nu poate sa ia parte "dubla" la mostenire. Aceasta persoana arata cum, spre deosebire de adoptia cu efecte depline, in cazul adoptiei cu efecte restranse adoptatul devenea ruda numai cu adoptatorul, (adoptatorii) nu si cu rudele acestuia (acestora). In schimb, adoptatul pastra legaturile de rudenie cu parintii firesti si rudele acestora.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)