avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile copilului adoptat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile copilului adoptat

copilul adoptat ce drepturi mai are asupra mostenirii provenite de la familia naturala
Cel mai recent răspuns: istanescu , utilizator 13:28, 21 Ianuarie 2014
Vedeti art. 56 alin. (3) Legea 273/2004 republicata si modificata.
"In momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acestora, pe de alta parte, inceteaza..."
Cu alte cuvinte, copilul adoptat nu mai are nici un drept la averea parintilor biologici.
Depinde cum s-a facut adoptia... daca a fost adoptat cu efecte depline, isi mosteneste doar parintii adoptivi... daca a fost adoptat cu efecte restranse, atunci vine si la mostenirea parintilor naturali...
narcisa_salbatica a scris:

Depinde cum s-a facut adoptia... daca a fost adoptat cu efecte depline, isi mosteneste doar parintii adoptivi... daca a fost adoptat cu efecte restranse, atunci vine si la mostenirea parintilor naturali...


Nu mai vorbiti din amintiri.
Inca din 1997 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/1997 cu privire la adopţie şi apoi prin Legea nr. 273/2004 s-a renuntat la diferentierea adoptiei ca fiind restransa sau deplina, in prezent fiind posibila doar adoptia cu efecte depline.
Codul familiei reglementa două feluri de adopţie: adopţia cu efecte restrânse (art. 67-78, în prezent abrogate) şi adopţia cu efecte depline (art. 79, în prezent si el abrogat).
Prin urmare, conform legilor in vigoare in prezent, a fost reglementat un singur fel de adopţie, prin care încetează filiaţia dintre copilul adoptat şi părinţii săi, încetează rudenia dintre copilul adoptat şi rudele sale fireşti, precum si rudenia dintre descendenţii copilului adoptat şi rudele sale fireşti.
...."in prezent fiind posibila doar adoptia cu efecte depline"... asta-i altceva...
Si pentru adoptiile efectuate in trecut? Caci despre asta vorbim, despre dreptul la succesiune al unui copil adoptat in trecut, nu discutam despre modalitatile de adoptie in momentul actual... Eu, personal, am fost un copil adoptat cu efecte depline, mi-am mostenit parintii adoptivi si am prezentat actul de adoptie la decesul mamei naturale pentru a atesta ca nu am drept la succesiunea acesteia.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
narcisa_salbatica, utilizator
De unde din intrebarea userului reiese faptul ca este vorba de o adoptie din 19...pastel, sau de azi?
Intrebarea era generica, iar eu i-am dat un raspuns de actualitate

Alte discuții în legătură

Adoptie cu efecte restranse ddana1rodd ddana1rodd Buna ziua! As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor ... (vezi toată discuția)
Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Dreptul de a mosteni iustinian13 iustinian13 Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l ... (vezi toată discuția)