avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... adoptie cu efecte restranse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

adoptie cu efecte restranse

Buna ziua!
As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor naturali, avand in vedere OUG 25/1997 conf careia nu se mai face distinctie intre adoptie cu efecte restranse si adoptie cu drepturi depline.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dagosaiel , utilizator 14:36, 4 Noiembrie 2017
Stiam ca e abrogata OUG de care vorbesti, odata cu aparitia legii adoptiei, 273/2004...
Eu stiu ca efectele inca sunt diferite intre adoptia cu efecte depline si restranse... Deci da, i-ar mosteni...
atentie la abrogari. AVLIL dreptate. pt conformitate ai textul legal:

Legea privind regimul juridic al adoptiei, legea nr. 273/2004 Legea adoptiei

Art. 75
(1) Prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, cu exceptia prevederilor art. 43 alin. (3), art. 67 alin. (3), art. 69 alin. (4) si art. 77, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 43 alin. (3), art. 67 alin. (3), art. 69 alin. (4) si art. 77 se elaboreaza de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie.
(3) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga urmatoarele acte normative:
a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adoptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 120 din 12 iunie 1997, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/1998, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2001 pentru suspendarea temporara a tuturor procedurilor referitoare la adoptiile internationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 633 din 9 octombrie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 347/2002, cu modificarile ulterioare;
c) Hotararea Guvernului nr. 245/1997 cu privire la criteriile de autorizare a organismelor private care desfasoara activitati in domeniul protectiei drepturilor copilului prin adoptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 5 iunie 1997;
d) orice alte dispozitii contrare prezentei legi.
(4) La 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se abroga urmatoarele acte normative:
a) Legea nr. 47/1993 cu privire la declararea judecatoreasca a abandonului de copii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 153 din 8 iulie 1993;
b) Hotararea Guvernului nr. 1.315/2000 privind unele masuri pentru protectia drepturilor copilului prin adoptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 678 din 19 decembrie 2000.


În cazul adopţiei cu efecte depline, părinţii fireşti ai celui adoptat, indiferent că sunt din căsătorie sau din afara căsătoriei, pierd orice vocaţie sucesorala la moştenirea lăsată de cel adoptat, fiindca încetează raporturile de rudenie între ei. Face excepţie ipoteza în care unul dintre soţi adoptă cu efecte depline copilul firesc al celuilalt soţ, caz în care raporturile de rudenie se menţin cu parintele firesc care este soţul adoptatorului şi care deci păstreză vocaţia sucesorală la moştenirea copilului (nu şi celălalt părinte firesc).
În cazul adopţiei cu efecte restrânse, indiferent dacă adoptatorul este sau nu unul soţul unuia dintre părinţii firesti, vocaţia succesorală a ambilor părinţi fireşti
se menţine, întrucât această adopţie nu întrerupe legăturile de rudenie ale adoptatului cu părinţii fireşti.

Deoarece în cazul asdoptiei cu efecte depline adoptatul devine rudă cu adoptatorul, ca şi un copil firesc, iar arporturile cu parinţii fireşti şi alte rude fireşti încetează, adoptatorul are vocaţie succesorală la moştenirea lăsată de cel adoptat.
2. Efectele adopţiei
Adopţia produce efecte de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care a fost încuviinţată. Prin adopţie se stabilesc filiaţia între adoptat şi cel care adoptă, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. În momentul stabilirii filiaţiei prin adopţie, rudenia firească dintre adoptat şi descendenţii săi, pe de o parte, şi părinţii săi fireşti şi rudele acestora, pe de altă parte, încetează.

Adoptatul are faţă de adoptator drepturile şi îndatoririle de orice natură pe care le are o persoană faţă de părinţii săi fireşti.

Adoptatorii vor informa copilul că este adoptat, de îndată ce vârsta şi gradul de maturitate ale acestuia o permit.

Adoptatul dobândeşte prin adopţie numele adoptatorului. Pentru motive temeinice, instanţa, încuviinţând adopţia, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare şi cu consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.

:offtopic: Interventie Moderator
Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.
Este o incalcare a Regulamentului sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Daca a fost adoptat-infiiat , cum se spunea atunci, cu efecte restranse, are dreptul de mostenire dupa parintii naturali, doar cu efecte depline, mosteneai pe parintii actuali.Acum se poate adopta un copil doar cu efecte depline.Cel cu efecte restranse, avea toate drepturile, spre exemplu, dreptul de a purta numele parintiilor ce l-au adoptat, dar nu de mostenire.
Atunci sa inteleg ca cel adoptat cu efecte restranse nu avea decat dreptul de a purta numele parintilor adoptivi, dar nu si de a-i mosteni?
Va multumesc pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Dreptul de a mosteni iustinian13 iustinian13 Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului adoptat ContSters228213 ContSters228213 copilul adoptat ce drepturi mai are asupra mostenirii provenite de la familia naturala (vezi toată discuția)