avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... adoptie cu efecte restranse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

adoptie cu efecte restranse

Buna ziua!
As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor naturali, avand in vedere OUG 25/1997 conf careia nu se mai face distinctie intre adoptie cu efecte restranse si adoptie cu drepturi depline.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dagosaiel , utilizator 14:36, 4 Noiembrie 2017
Sub imperiul vechiului Cod al familiei, din punctul de vedere al efectelor în planul rudeniei civile, adopţia era, potrivit opţiunii celor interesaţi, fie cu efecte depline de filiaţie firească adoptatul şi descendenţii săi deveneau rude cu adoptatorul, precum şi cu rudele acestuia, inclusiv cu descendenţii fireşti ai părintelui adoptiv [art. 79 alin. (2) C.fam., abrogat] – fie cu efecte restrânse de filiaţie firească adoptatul şi descendenţii săi devenind rude numai cu adoptatorul, nu şi cu rudele acestuia, incluzând aici şi descendenţii părintelui adoptiv [art. 75 alin. (2) C.fam., abrogat]. Ordonanţa de urgenţă nr. 25/1997 cu privire la adopţie reglementează o singură formă de adopție - adopţia cu efecte depline de filiaţie firească, ca și dispozițiile Legii nr. 273/2004. Astfel, se stabilește potrivit art. 1 din OUG nr. 25/1997 că prin adopţie se stabileşte filiaţia între cel care adoptă şi copil, precum şi rudenia dintre copil şi rudele adoptatorului. ;)
Din cate stiu...problema e inexistenta !! Era de ,,esenta" legii adoptiei cu efecte restranse pastrarea rudeniei cu rudele firesti ( deci si cu parintii naturali). Deci nu se pune problema ca nu ar mosteni....Mergeti la notar...va va lamuri.
Din cate stiu...problema e inexistenta !! Era de ,,esenta" legii adoptiei cu efecte restranse pastrarea rudeniei cu rudele firesti ( deci si cu parintii naturali). Deci nu se pune problema ca nu ar mosteni....Mergeti la notar...va va lamuri.
Daca o persoana era adoptata cu efecte restranse - devenea ruda cu adoptatorul (acesta era asimilat ,,parintelui")..........Se putea ajunge la situatia in care adoptatul devenea mostenea 4 parinti !! (adoptatorii.....si parintii naturali ) - Toate celelalte rude firesti erau ,,pastrate" - fratii......bunicii....verii.....- - -- Spre deosebire - adoptia cu efecte depline - are ca efect pierderea oricarei legaturi cu vechile rude.....
Daca intr-adevar persoana a fost adoptata cu efecte restranse - a avut si are ( fara a avea importanta legile ulterioare) - la mostenirea atat a adoptatorului cat si a rudelor firesti !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Dreptul de a mosteni iustinian13 iustinian13 Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului adoptat ContSters228213 ContSters228213 copilul adoptat ce drepturi mai are asupra mostenirii provenite de la familia naturala (vezi toată discuția)