Conform noului Cod de procedura penala, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada determinata, de a nu parasi imobilul unde locuieste in mod statornic, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.
Judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata in fata careia se afla cauza poate dispune, prin incheiere, arestul la domiciliu al inculpatului, la cererea motivata a procurorului sau din oficiu.
Totodata, masura nu poate fi dispusa cu privire la inculpatul fata de care exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit o infractiune asupra unui membru de familie si cu privire la inculpatul care a fost condamnat definitiv anterior pentru infractiunea de evadare, afara de cazul cand pentru aceasta condamnare a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare.
Noul Cod de procedura penala stabileste ca in cursul urmaririi penale, durata arestului la domiciliu nu poata depasi 30 de zile, afara de cazul cand ea este prelungita in conditiile legii.
Pe durata arestului la domiciliu, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata impune inculpatului respectarea urmatoarelor obligatii:
a) sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat;
b) sa nu comunice, pe nicio cale, cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau nu se afla in ingrijirea sa.
Mai mult, noile prevederi stabilesc ca judecatorul sau instanta de judecata poate dispune ca, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. Obligatia poate fi dispusa numai cu acordul inculpatului.
In schimb, in cazul in care inculpatul incalca cu rea-credinta masura arestului la domiciliu sau obligatiile care ii revin ori exista suspiciunea ca a savarsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, judecatorul sau instanta de judecata, la cererea motivata a procurorului sau din oficiu, poate dispune inlocuirea arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive.
Proiectul noului Cod de procedura penala a fost aprobat in sedinta Guvernului din 25 februarie 2009 si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (2)