ACCES GRATUIT
Proiect Ministerul Muncii
Stimulent lunar mai mare, in cazul renuntarii la indemnizatia de crestere a copilului
Mamele care se intorc la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani ar putea primi un stimulent lunar in valoare de 30% din indemnizatia de crestere a copilului, dar nu mai putin de 600 lei.
Articolul continuă mai jos
Ministerul Muncii are in vedere reanalizarea sistemului de prestatii sociale, inclusiv acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
In cadrul intalnirii de luni, desfasurata la Sinaia, dintre reprezentanti ai Ministerului Muncii si directorii Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a fost dezbatuta si modificarea
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, proiectul de act normativ este deja in lucru. Unul din aspectele vizate de modificarile legislative asupra
OUG nr.148/2005 se refera la acordarea stimulentului lunar in situatia in care parintele se intoace la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau daca parintele care indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei opteaza de la bun inceput pentru acordarea acestui stimulent.
Din evaluarile efectuate de Ministerul Muncii, a rezultat ca, pentru acest stimulent, trebuie stabilit un nivel care sa poata acoperi daca nu integral, cel putin o parte din costurile serviciilor de ingrijire a copilului pe timpul zilei. Una dintre variante este acordarea unei sume reprezentand 30% din valoarea indemnizatei, dar nu mai putin de 600 lei.
In prezent, indemnizatia de crestere a copilului este intre 600 de lei si 4000 de lei. Potrivit OUG nr. 148/2005, "persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei."
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)