Guvernul a modificat, prin HG nr. 1016/2009, normele metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, astfel incat mamele sa primeasca indemnizatie pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple.
HG nr. 1016/2009 a fost publicata vineri in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 655.
Potrivit noilor prevederi, in cazul sarcinilor multiple, familia va primi, pentru primul copil, indemnizatia in cuantum de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, iar incepand cu cel de-al doilea copil, va primi indemnizatia de 600 de lei.
De asemenea, a fost reglementata si acordarea indemnizatiei in cazul in care mama nu a realizat venituri in ultimele 12 luni, urmand cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar.
In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a stimulentului lunar sau, dupa caz, a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, se procedeaza dupa cum urmeaza:
a) daca cele 12 luni prevazute de OUG nr. 148/2005 sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil;
b) daca cele 12 luni sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit(salarii, activitati independente si activitati agricole) atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele asimilate(concedii de risc maternal, concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului, perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca)
In aceasta situatie, daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior.
Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului persoanelor care au in ingrijire gemeni, tripleti, multipleti si au deja dreptul stabilit la indemnizatia pentru cresterea copilului, suma de 600 lei se acorda din oficiu, fara a fi necesara transmiterea unei noi cereri, pe baza dosarelor administrate si gestionate de agentiile teritoriale
In aceasta situatie, agentiile teritoriale,transmit beneficiarilor o decizie de modificare a drepturilor acordate.
Potrivit Ministerului Muncii, de aceasta masura vor beneficia 1.726 de familii cu gemeni si 20 de familii care au tripleti, aflate in evidenta Agentiei Nationale de Prestatii Sociale.
De asemenea, familiile care beneficiaza de indemnizatiile pentru cresterea copiilor vor primi banii retroactiv, incepand de la data adoptarii legilor care stabilesc acordarea acestor indemnizatii.
Este vorba de Legea nr.
239/2009 pentru modificarea art. 2 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si de Legea nr.
240/2009 pentru completarea alin. (2) al art. 1 din OUG nr. 148/2005, publicate in Monitorul Oficial pe data de 15 iunie 2009.
Prin Legea nr. 239/2009, s-a stabilit majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
De asemenea, prin Legea nr. 240/2009, s-a prevazut acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si persoanelor care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, cu conditia ca aceste cursuri sa fie frecventate fara intrerupere, fiind exceptate de la indeplinirea acestei conditii persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.
Comentarii articol (7)