ACCES GRATUIT
Proiect de OUG
AVAS ar putea solutiona despagubirea asociatilor persoanelor juridice, in baza legii 10/2001
Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa solutioneze cererile de despagubire, potrivit legii nr. 10/2001, in cazul persoanelor fizice, asociati ai persoanei juridice care detinea imobilele si alte active in proprietate la data nationalizarii.
Articolul continuă mai jos
MFP a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede instituirea in sarcina AVAS a competentelor de solutionare a cererilor de acordare a despagubirilor formulate in baza dispozitiilor art. 3 alin. 1) lit. b) din
Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, care prevad ca
persoanele fizice, asociati ai persoanei juridice care detinea imobilele si alte active in proprietate la data nationalizarii sunt indreptatite la masuri reparatorii.
In prezent, in masura in care persoana juridica al carei patrimoniu a fost nationalizat a avut continuator, solutionarea cererilor de acordare de despagubiri se face de institutia publica implicata in privatizarea societatii comerciale care a preluat patrimoniul persoanei nationalizate. In absenta unei astfel de continuitati sau in cazul in care societatea care a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate nu mai exista sau nu poate fi identificata, cererea de restituire se solutioneaza de catre MFP.
"Beneficiarii de despagubiri au intampinat o serie de dificultati determinate de faptul ca nu in toate cazurile se putea identifica cu usurinta daca patrimoniul persoanei nationalizate a fost preluat de alta persoana implicata in privatizare sau daca aceasta mai exista sau nu", se arata in expunerea de motive a proiectului OUG.
Potrivit MFP, cererile de despagubire au fost depuse la diverse institutii sau autoritati, printre care si AVAS, MFP, Ministerul Economiei sau primarii. MFP mai sustine ca "o serie de persoane indreptatite au depus notificari la mai multe institutii pe care le-au considerat fie continuatoare, fie implicate in privatizarea societatii comerciale ce a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate".
MFP motiveaza proiectul de OUG prin faptul ca nu exista criterii obiective de diferentiere in functie de existenta sau nu a unui continuator, intrucat la baza evaluarii sta valoarea activului net din ultimul bilant contabil anterior nationalizarii la care se aplica coeficienti de actualizare si nu situatia financiara actuala a societatii care a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate.
Mai mult, MFP arata ca, in cadrul AVAS, functioneaza deja o structura cu atributii exclusive in rezolvarea cererilor persoanelor indreptatite
_________
Nota Avocatnet.ro:
Expunerea de motive si Proiectul de OUG vi le prezentam integral, ca fisiere atasate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)