ACCES GRATUIT
Asiguratorii RCA au semnat Protocolul privind constatarea amiabila de accident
Reprezentantii societatilor de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto au semnat, joi, Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident.
Articolul continuă mai jos
"Acest document este absolut necesar pentru implementarea Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident, puse in aplicare prin
Ordinul CSA nr. 21/18.12.2008, intrucat instituie proceduri clare privind modul de stabilire a dreptului la despagubire pentru proprietarii/utilizatorii vehiculelor implicate in accident", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
“Semnarea Protocolului dovedeste ca asiguratorii sunt pregatiti pentru aplicarea procedurii de constatare amiabila si ca data de
1 iulie 2009, anuntata de CSA ca termen de
intrare in vigoare a normelor, va fi respectata”, a declarat Angela Toncescu, Presedintele CSA.
Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata pentru toate accidentele rutiere produse intre doua vehicule pe teritoriul Romaniei, din care au rezultat
numai pagube materiale, si va simplifica circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.
Potrivit CSA, Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a cazurilor, prezentand o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu.
"Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment", precizeaza CSA.
Totodata, Protocolul reglementeaza si modalitatea de solutionare amiabila a eventualelor neintelegeri dintre asiguratori cu privire la stabilirea raspunderii civile, acestia avand posibilitatea sa apeleze la o Comisie de mediere.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)