avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... constare amiabila/carte verde
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

constare amiabila/carte verde

Care este exact procedura in cazul unui accident in care cel vinovat este din alta tara si este asigurat prin carte verde?

Am fost lovit in spate, pe pod la Cernavoda, de un cetatean austriac cu o masina inmatriculata pe o firma din AUSTRIA. Am sunat la politie, au venit 2 domni pe motocicleta, i-am rugat sa faca constatare si sa imi elibereze dovada, iar ei au refuzat si au argumentat ca acum se rezolva prin constatare amiabila.

Am completat formularul respectiv impreuna cu vinovatul, si am primit copie dupa rca-ul lui. Am luat legatura cu firma colaboratoare din ROMANIA, rescpectiv UNIQA. Dar in momentul in care m-am prezentat la constatare, mi s-a spus ca imi trebuie dovada de la politie, pt ca este pe carte verde?!!!

De ce mi-ar trebui constatare de la politie, daca de ani buni in afara, inclusiv in AUSTRIA se practica constatarea amiabila??

Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 17:44, 9 Iulie 2009
Raspunsul este simplu.Mergeti si faceti constatarea pentru ca asa vi s-a solicitatat de catre asiguratorul conducatorului auto.Nici nu aveti o alta solutie.
pai si unde fac constatarea? accidentul a avut loc pe pod la Cernavoda. Masina care m-a lovit s-a avariat serios. a plecat pe platforma la Slobozia.

pot face constatare la politia rutierea din Buc?
Daca e vorba de un accident soldat cu avarii usoare, cei de la Astra nu au dreptate, intrucat in cauza sunt aplicabile dispozitiile Ordinului nr. 21/2008 din 18.12.2008 privind punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 24/12/2008. Actul a intrat in vigoare la data de 24 decembrie 2008

Potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 16 decembrie 2008, prin care s-au adoptat Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident, in temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si 27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu dispozițiile art. 8 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare,
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 iulie 2009 se pun in aplicare Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident.
(2) Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. - Asiguratorii autorizați vor lua toate masurile necesare pentru aplicarea prevederilor normelor prevazute la art. 1 si raspund de instruirea corespunzatoare a personalului propriu si a intermediarilor privind soluționarea daunelor in condiții adecvate, cu respectarea prevederilor legale in materie.

Art. 3. - Direcțiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.


ANEXA
NORME privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident

CAPITOLUL I
Prevederi introductive

Art. 1. - In conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societaților din domeniul asigurarilor se poate face si in baza formularului Constatare amiabila de accident.

Art. 2. - Condițiile de utilizare a formularului Constatare amiabila de accident sunt reglementate de prevederile Legii nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, si de prezentele norme.

CAPITOLUL II
Domeniul de aplicare

Art. 3. - Prevederile prezentelor norme se aplica pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule.

Art. 4. - Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, in incinte si in orice alte locuri.

Art. 5. - Completarea si semnarea formularului Constatare amiabila de accident nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la soluționarea dosarelor de dauna.

Art. 6. - Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat in relația cu societațile din domeniul asigurarilor fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre poliție, numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicați in accident. In situația in care unul dintre vehicule este staționat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

Art. 7. - Soluționarea dosarelor de dauna pe baza formularului Constatare amiabila de accident se face cu respectarea prevederilor Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, in vigoare la data producerii evenimentului.

Art. 8. - Societațile de asigurare vor stabili dreptul la despagubiri, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, in baza unui protocol incheiat de toate societațile autorizate sa practice asigurari de vehicule.

CAPITOLUL III
Forma, dimensiunile si conținutul formularului Constatare amiabila de accident

Art. 9. - Formularul Constatare amiabila de accident conține doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, si instrucțiuni de utilizare a formularului, conform modelului prevazut in anexa nr. 2.

Art. 10. - Formularul Constatare amiabila de accident conține informații privind data si locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducatorilor auto implicați, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate si ale propriilor societați de asigurare RCA, precum si informații privind circumstanțele producerii accidentului.

Art. 11. - Societațile de asigurari autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule au obligația de a tipari si de a distribui asiguraților formularul Constatare amiabila de accident.

Art. 12. - Este interzis ca pe formular sau pe coperta acestuia sa se inscripționeze denumirea ori sigla asiguratorului.

CAPITOLUL IV
Dispoziții finale

Art. 13. - Depunerea formularului Constatare amiabila de accident de catre oricare dintre cele doua parți implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor. Se interzice asiguratorului/societații din domeniul asigurarilor indrumarea parților pentru protocolarea accidentului de catre poliția rutiera.

Art. 14. - Asiguratorii/Societațile din domeniul asigurarilor care au fost avizați/avizate despre producerea unui eveniment in baza formularului Constatare amiabila de accident sunt obligați sa elibereze persoanelor solicitante documentul de introducere in reparație prevazut in Normele privind procedura de intocmire si eliberare a documentului de introducere in reparație a vehiculelor, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 12/2008.

Art. 15. - Societațile de asigurare, autorizate sa practice clasa 10 de asigurari, au obligația ca in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentelor norme sa incheie un protocol avand ca obiect modul de stabilire a dreptului la despagubire pentru proprietarii/utilizatorii vehiculelor implicate in accident, pe care il vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Art. 16. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de catre societațile de asigurare se sancționeaza in condițiile si potrivit prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 17. - Anexele 1 si 2*) fac parte integranta din prezentele norme.
___________
*) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil si sunt publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 24/12/2008

Publicat pe 06.01.2009


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de circulatie, dauna totala. dorel92 dorel92 Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr ... (vezi toată discuția)
Prezentare la politie dupa ce am facut constatare amiabila cu 8 zile in urma Emilc79 Emilc79 Buna seara. Va rog sa ma lamuriti daca se mai poate merge la politie sa declare accidentul la 8 zile dupa ce am completat formularul de constatare amiabila. ... (vezi toată discuția)
Il despagubeste rca pe pagubit daca am avut alcoolemie 0,19la aparatul etilotest? geo.make geo.make in intersectie am trecut pe culoarea rosie a semaforului ,dar care nu functiona ,m-am tamponat cu un taxi care circula pe culoarea verde ,pe drumul cu ... (vezi toată discuția)