avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prezentare la politie dupa ce am facut constatare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prezentare la politie dupa ce am facut constatare amiabila cu 8 zile in urma

Buna seara. Va rog sa ma lamuriti daca se mai poate merge la politie sa declare accidentul la 8 zile dupa ce am completat formularul de constatare amiabila. Respectivul a avut pretentia sa ii fac eu programarea la constatare insa am vb la compania de asigurare si doar el poate face aceasta programare cu copia dupa asigurarea mea si datele masinii lui.
Acum dupa mai bine de o saptamana imi spune ca a fost la politie si a declarat accidentul.
Este posibil asa ceva avand in exere ca am facut amiabila si am dat copia dupa asigurare??

Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Renomia - SRBA Insurance Broker , Consultant asigurari 21:47, 30 Ianuarie 2017
S-a dus degeaba.
In ce sens? Imi poti explica mai pe larg daca cunosti un articol de lege unde spune exact?? Ms
Art 79-oug 195
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b) :
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;

b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Eu mi-am luat teapa!Am fost implicat in accident in lant,cu trei vehicule,eu fiind cel din mijloc.Stand la semafor am fost lovit din spate si proiectat in cel din fata.Initial cel din fata a zis ca nu are nimic,sa ne intelegem doar ceilalti 2.Am plecat fiind grabit la munca ,poze nr de tel ,etc.la trei zile am aflat ca cel din fata a fost la politie,astfel fiind fortat sa merg si eu ,iar in urma prezentarii mi-au zis ca-mi suspenda permisul pt neprezentare in 24 ore.Am facut contestatie,sper sa castig .
Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie
În vigoare de la 19 septembrie 2016
Consolidarea din data de 18 octombrie 2016 are la bază publicarea din Monitorul Oficial, Partea I nr. 723 din 19 septembrie 2016 şi include modificările aduse prin următoarele acte: Rectificare 2016; Ultimul amendament în 26 septembrie 2016.

CAPITOLUL V
Obligaţiile asiguratului

ARTICOLUL 16 Notificarea asigurătorului RCA în cazul producerii unui eveniment asigurat
(1) Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifică asigurătorul RCA cu privire la aceasta în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea accidentului.
(2) Asiguratul furnizează asigurătorului RCA informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului, documentele necesare instrumentării cazului.

ARTICOLUL 17 Informarea persoanei prejudiciate
Asiguratul transmite părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea pretenţiilor de despăgubire, în special:
a) numele, prenumele şi adresa persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei;
b) numele, prenumele şi adresa sau denumirea, sediul contractantului ori asiguratului;
c) denumirea, sediul asigurătorului RCA care a emis contractul RCA, seria şi numărul contractului RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia.

(10) Asigurătorul RCA are obligaţia deschiderii dosarului de daună la data înregistrării avizării de daună; procedura privind constatarea daunelor se stabileşte prin reglementări ale A.S.F., potrivit art. 38 alin. (5).

ARTICOLUL 19 Cererea de despăgubire
(1) Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul compensării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA, respectiv către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condiţiile prevăzute la art. 32.
(2) Cererea de despăgubire se poate înainta şi prin mijloace electronice.

ARTICOLUL 25 Prevederi generale
(1) Persoana prejudiciată poate obţine repararea prejudiciului de la propriul asigurator RCA pe baza mecanismului de compensare directă prevăzut de prezentul articol.
(2) În urma compensării directe, asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate recuperează contravaloarea daunei de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.
(3) Compensarea directă este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul României;
b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vătămările corporale.
(4) Procedura compensării directe se stabileşte prin convenţii multilaterale încheiate între asigurătorii RCA. Condiţiile compensării directe sunt convenite în mod voluntar între asigurat şi asigurător.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acţiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

CAPITOLUL XIII Constatarea amiabilă de accident
ARTICOLUL 37 Constatarea amiabilă de accident
(1) Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, informarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza unui formular tipizat, eliberat de către societăţile din domeniul asigurărilor, denumit constatare amiabilă de accident, în care conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate şi ale propriilor societăţi de asigurare RCA, precum şi informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.

CAPITOLUL XIV Dispoziţii finale
ARTICOLUL 38 Dispoziţii finale

2) Prezenta ordonanţă de urgenţă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi cu cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri rca corneliastefan corneliastefan Este despagubit un asigurat care are doua masini in situatia in care loveste cealalta masina care ii apartine si care este condusa sa zicem de sotie,sau care ... (vezi toată discuția)
Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Il despagubeste rca pe pagubit daca am avut alcoolemie 0,19la aparatul etilotest? geo.make geo.make in intersectie am trecut pe culoarea rosie a semaforului ,dar care nu functiona ,m-am tamponat cu un taxi care circula pe culoarea verde ,pe drumul cu ... (vezi toată discuția)