De regula, procedura este simpla. Mergi la www.rotld.ro si verifici daca numele cautat de tine este liber. Spre exemplu, tocmai am cautat domeniul "conceptejuridice.ro" si am observat ca este liber. Voi merge prin urmare la pagina dedicata inregistrarii de domenii noi si voi completa formularul care mi se afiseaza acolo. Ce urmeaza insa, e putin mai complicat.
De notat este faptul ca inregistrarea unui nume de domeniu .ro se poate face si prin intermediul partenerilor agreati ai RNC. Lista partenerilor poate fi vizualizata aici: http://rotld.ro/registrars.html
Dincolo de procedura, raman doua intrebari pe care le adreseaza cei mai multi dintre participantii la conferintele si
seminariile organizate de Avocatnet.ro. Respectiv:
- ale cui sunt initial domeniile .ro ?
- ce drept am eu asupra unui domeniu .ro, odata ce am parcurs procedura de inregistrare?
Ale cui sunt initial domeniile?
Raspunsul mai putin complicat ar fi ca domeniile nu exista decat in momentul in care le inregistram. Altfel, exista doar un drept de administrare asupra ideii de domeniu .ro. Administratorul domeniilor .ro este ICI (Institutul National pentru Cercetare - Dezvoltare in Informatica), organism care capata astfel statutul de administrator al registrului ROTLD (al domeniilor de internet care au ca sufix .ro).
Institutul a dobandit dreptul de administrare in baza unui contract incheiat acum multi ani cu organismul international care gestioneaza numele de domenii de internet: ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. ICANN a fost creat special pentru a rezolva, printre altele, si problema domeniilor de internet. Ulterior, a pasat problema ccTLD-urilor (adica al domeniilor de internet care au legatura cu o tara anume) cate unui organism constituit in fiecare dintre tarile respective.
Prin urmare, daca incercam sa gasim o concluzie la istoria de mai sus, ar trebui sa spunem ca numele de domeniu sunt administrate in principal de ICANN, care a delegat aceasta putere catre autoritati nationale, in cazul Romaniei autoritatea fiind ICI.
Ce drept are un titular asupra domeniului pe care tocmai l-a inregistrat?
Este un drept de proprietate? Este doar o parte a unui drept de proprietate? Si imi cer anticipat scuze juristilor, dar trebuie sa explicam simplist ideea de "o parte a unui drept de proprietate". In teoria juridica, aceasta "parte" se numeste "dezmembramant". Cu alte cuvinte, daca am dezmembra dreptul de proprietate, am putea observa ca el este compus din anumite drepturi mai mici, dar la fel de importante :)
Iar unul dintre aceste drepturi se numeste drept de folosinta asupra unui bun. Si, potrivit regulilor impuse de ICI la momentul inregistrarii unui nume de domeniu .ro, "Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa".
Pornind de la aceasta sintagma, ICI a impus o regula extrem de ciudata. Orice transfer al dreptului de folosinta asupra unui domeniu trebuie sa se faca cu titlu gratuit. Adica trebuie sa semnezi o hartie in care declari ca il dai degeaba. Interesant, nu? Motivatia ICI este aceea ca dreptul de folosinta nu se poate vinde.
Un drept de folosinta si o regula ciudata: transfer cu titlu gratuit
Ori, potrivit regulilor de drept din Romania, orice drept se poate vinde. Si sunt multe situatii in care, nu-i asa, un nume de domeniu .ro poate sa aiba o valoare intrinseca mult mai mare decat informatia prezentata acolo.
Chiar daca nu am habar de existenta unor litigii care sa ceara ICI sa recunoasca vanzarea unui nume de domeniu, sunt sigur ca si aceasta vreme urmeaza sa vina. Pana la urma, traim in vremuri in care lumea virtuala capata din ce in ce mai mare insemnatate in viata zilnica.
Astept parerea ta
Va astept comentariile, opiniile, sugestiile si experientele legate de subiectul acestui articol. Puteti apela la Forumul Avocatnet.ro, la
discutia speciala deschisa pentru acest articol sau puteti folosi
sistemul de comentarii la prezentul articol.
Comentarii articol (5)