„Dacă numele de domeniu este .ro, se verifică ce legătură are titularul/persoana care îl deține cu numele de domeniu. Dacă acesta are o societate cu același nume și numele de domeniu este cumpărat anterior înregistrării mărcii tale, nu ai cum să ataci pentru a-l recupera, deoarece este vorba despre o utilizare cu bună credință și serioasă a numelui respectiv”, a declarat, pentru avocatnet.ro, Paul Cosmovici, managing partner la Cosmovici Intellectual Property.
Însă, dacă este vorba de un caz de piraterie cu nume de domenii, firma poate apela la „Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy” (UDRP), o procedură implementată de „Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” (ICANN).
„Dacă titularul nu folosește numele de domeniu, dar îl menține blocat, există anumite instituții care soluționează astfel de probleme, precum UDRP - o procedură administrativă de recuperare implementată prin intermediul ICANN. De exemplu, atunci când o marcă intră în conflict cu numele de domeniu, trebuie avut în vedere dreptul prioritar: dacă marca este înregistrată anterior înregistrării numelui de domeniu, atunci are prioritate. În schimb, dacă ne confruntăm cu situția inversă, partea care se află în ilegalitate va fi notificată pentru a renunța la numele de domeniu. Este o procedură similară instanțelor de judecată și este obligatorie pentru părți”, a detaliat procedura Paul Cosmovici.
Dacă persoana care deține ilegal numele de domeniu tot nu renunță la acesta, specialistul spune că hotărârea entității amintite este „transmisă celor care pun la dispoziție numele de domeniu pentru a întrerupe furnizarea drepturilor de a mai utiliza acel nume de domeniu”.
Ar trebui să știi că un nume de domeniu este protejat prin simpla sa rezervare, potrivit lui Paul Cosmovici, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi înregistrat de altcineva sub exact aceeași denumire.