Ministerul Muncii a aprobat, prin Ordinul nr. 342/2009, procedura privind acordarea ajutorului financiar pentru angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, in conditiile legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Procedura inclusa in Ordinul Ministerului Muncii nr. 342/2009 reglementeaza modalitatea de acordare a ajutorului financiar prevazut la art. 84
1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordinul Ministerului Muncii nr. 342/2009 a fost
publicat joi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 266.
Ajutorul financiar este egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru absolventii institutiilor de invatamant si se acorda pentru o perioada de cel mult doi ani. Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.
Ajutorul financiar se acorda la solicitarea angajatorilor care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant in conditiile art.80 din legea nr. 76/2002 si care, dupa expirarea termenului de 3 ani de la angajarea absolventilor, mentin raporturile de munca sau de serviciu cu acestia, pe o perioada de unul sau doi ani.
Potrivit Ordinului nr. 342/2009, acest ajutor financiar se vireaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor a caror cerere a fost aprobata, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii.
Solutionarea cererii se va efectua in ordinea inregistrarii documentatiei pentru acordarea ajutorului financiar la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
Potrivit articolului 80 din legea nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Legea nr. 76/2002 stabileste, la art. 83 alin. 1, ca angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
Valoarea indicatorului social de referinta este de
500 lei si a fost stabilita prin
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare.
Comentarii articol (14)