Din analiza preliminara a datelor furnizate de Registrul Comertului despre situatia firmelor insolvente in primele 3 luni ale anului 2009, rezulta ca pe parcursul acestei perioade un numar total de 5.173 firme au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflandu-se in diverse stadii ale procedurii de insolventa, releva un studiu al Coface Romania, dat publicitatii miercuri.
"Aceasta cifra, in crestere cu 58% fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara a anului trecut, confirma tendinta de inrautatire a situatiei companiilor romanesti identificata la sfarsitul anului anterior, pe fondul accentuarii crizei economico-financiare globale, precum si previziunile conform carora la sfarsitul anului 2009
numarul companiilor insolvente va depasi 20.000", se arata in acelasi studiu.
Din numarul total de firme insolvente, 2.084 se aflau in procedura generala de insolventa, 888 in procedura simplificata de insolventa, 2.183 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului arata o distantare a Municipiului Bucuresti in fruntea listei, cu o pondere de peste 18 % in totalul insolventelor inregistrate la nivel national si un numar dublu de firme insolvente fata de judetul aflat pe locul 2 (Constanta).
2008: Crestere a dosarelor noi de insolventa cu 66%, fata de 2007
Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului, mai rezulta ca, la sfarsitul anului 2008, un numar total de 14.483 firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Dintre acestea, 6.022 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.
Desi numarul total al insolventelor existente la sfarsitul anului 2008 arata doar o crestere usoara (+2.7%) fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2007 (14.104 firme aflate in insolventa),
numarul cazurilor noi deschise strict pe parcursul anului 2008 (10.636 dosare) a inregistrat o crestere semnificativa, de 66%, fata de anul anterior (cand au fost deschise 6.415 dosare noi).
Potrivit Coface, distributia pe domenii de activitate a numarului de falimente din 2008 arata o modificare a top 5 care prefigureaza sectoarele in care "unda de soc" a crizei financiare a fost simtita prima data, efecte ce vor fi cu siguranta confirmate de topul falimentelor din 2009.
Analiza evolutiei sectoriale a numarului total de falimente existente in 2008 fata de anul anterior arata cresteri semnificative in domeniul industriei extractive (+191%), comertului cu amanuntul (+50%), constructiilor (+56%), hotelurilor si restaurantelor (+50%), IT-ului (+37%) si tranzactiilor imobiliare (+31%).
La fel ca in anii anteriori, firmele din comert se afla pe primele locuri ca numar de insolvente, insa este de remarcat rocada intre comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul (aflat pe pozitia a doua in clasamentul din 2007). In acest sector, orientarea accelerata a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri a dus la disparitia unui numar mult mai mare de mici comercianti.
"Tinand cont de faptul ca 2008 in ansamblu a fost un an bun din punct de vedere al consumului, acest lucru a avantajat activitatile de comert cu ridicata si distributie, care deja se reorientasera in parte catre marii comercianti si unde regasim o scadere a numarului de insolvente", subliniaza studiul Coface.
De asemenea, constructiile reprezinta unul dintre sectoarele cele mai afectate de falimente in 2008, cu o crestere de 56.29% fata de 2007, fiind primul sector afectat de criza ca urmare a blocarii pietei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finantarea si acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector, intarzierii platilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum si deciziilor anuntate de multi investitori de a-si amana sau intrerupe investitiile imobiliare.
"Practic, incepand cu a doua jumatate a anului 2008 comportamentul de plata al companiilor din constructii s-a inrautatit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finantarilor. Problemele de lichiditate au fost agravate de problemele pe lantul de furnizare, multe companii intrand in incapacitate de plata datorita creantelor neincasate de la proprii clienti (in unele cazuri printre clienti numarandu-se si statul)", se mai arata in studiul Coface Romania.
Comentarii articol (0)