Peste 10 mii de companii romanesti se aflau, in primele sase luni ale anului, in diverse stadii ale procedurii de insolventa, arata un studiu Coface Romania, realizat pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC)
Studiul realizat pe baza datelor furnizate de ONRC include atat cazurile deschise in 2009, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2009, provenind din anii anteriori si nesolutionate inca. Studiul foloseste denumirea generica de “falimente” pentru toate cazurile de insolventa inregistrate, si anume companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata), aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment.
Din analiza Coface rezulta ca in prima jumatate a anului 2009 un numar total de 10.400 companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, reglementata de legea 85/2006. Dintre acestea, 5.200 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 2.350 in procedura simplificata de insolventa, 2.850 in faliment si 9 in reorganizare judiciara. Totodata studiul releva faptul ca numarul falimentelor inregistrate in primul semestru al anului 2009 a crescut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 7400 de dosare de insolventa.
Studiul arata o concentrare puternica a numarului de insolvente pe sectoarele din comert cu amanuntul, distributie si constructii, acestea reprezentand peste 50% din totalul numarului de falimente inregistrat in prima parte a anului 2009, in aceeasi tendinta cu sfarsitul anului 2008.
Pe de alta parte, cele mai sigure domenii, avand ponderea cea mai scazuta din totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2009, raman activitatile de posta si telecomunicatii, industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze.
Repartitia pe judete a cazurilor de insolventa: Bucurestiul ramane pe primul loc si in 2009
Din studiu reiese ca distributia teritoriala a cazurilor de insolventa in prima jumatate a anului 2009 a suferit modificari semnificative fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2008. Astfel, dintre primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate, doar orasul Bucuresti si-a pastrat pozitia din anul anterior, situandu-se in continuare pe primul loc, cu 11.45% din totalul numarului de insolvente deschise la nivel national.
Cresteri semnificative ale dosarelor de insolventa s-au inregistrat in Olt, Sibiu si Bacau, judete care au avansat cate 16, 12 si respectiv 10 locuri in topul insolventelor, situandu-se acum in prima jumatate a clasamentului.
Cea mai importanta scadere a inregistrat-o judetul Suceava care la sfarsitul anului 2008 se afla pe locul 15, iar la iunie 2009 a ocupat pozitia 32, urmat de judetul Vrancea care a coborat de pe pozitia 4 in 2008 pe 17 in iunie 2009.
Din punct de vedere al anului cand au fost inregistrate dosarele de insolventa, tendinta de la sfarsitul anului 2008 se mentine, astfel ca majoritatea cazurilor existente pe rol au fost inregistrate in 2009 si 2008, reducandu-se considerabil numarul de dosare din anii anteriori.
Doar o singura firma a deschis procedura de reorganizare judiciara in 2009
In prima parte a anului 2009, s-au inregistrat cu 36% mai multe insolvente decat in aceeasi perioada a anului 2008. Din totalul de 10.400 de dosare aflate pe rol in prima jumatate a anului 2009, 4.950 reprezinta cazuri deschise strict in cursul anului 2009, iar 5450, reprezinta dosare existente pe rol din anii precedenti.
Dintre dosarele de insolventa deschise strict pe anul 2009, 50% dintre firme se afla in procedura generala de insolventa, iar pentru 24% s-a deschis procedura simplificata, 26% se afla in faliment si doar o firma si-a deschis procedura de reorganizare judiciara.
In aceste conditii se poate observa ca procedura insolventei, reglementata de legea 85/2006, a devenit din ce in ce mai cunoscuta si utilizata de catre agentii economici din Romania. Potrivit studiului realizat de Coface Romania, reorganizarea judiciara ramane o procedura pe care administratorii nu o iau in calcul decat intr-o faza tardiva. Aceasta situatie apare pentru ca debitorii refuza recunoasterea starii de insolventa si incearca, in schimb, sa salveze singuri companiile.
Fara supravegherea unui expert se ajunge in final la procedura de insolventa fara ca un plan de reorganizare judiciara sa mai poata fi implementat, concluzioneaza studiul Coface.
Comentarii articol (2)