In cadrul unei dezbateri organizate joi de Avocatnet.ro pe tema "microlicitatii online", s-a incercat incadrarea juridica a acestui tip de afacere, ca urmare a dezbaterilor privind legalitatea acestora si a plangerilor venite din partea utilizatorilor unor astfel de site-uri.
Intalnirea a fost moderata de doi reprezentanti ai Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (Bogdan Manolea si Monica Lupascu) si a avut ca invitati atat administratori ai site-urilor care organizeaza microlicitatii, cat si reprezentanti din domeniul juridic, consumatori si jurnalisti.
Ce inseamna de fapt ”microlicitatii de tip bomba” ?
La ora actuala exista o serie de siteuri (printre care pretbomba.ro, micropret.ro, licitatiibomba.ro, bidandwin.ro, pretincredibil.ro, smslicitatie.ro) care propun spre licitare produse la preturi foarte mici. Pentru a putea licita, trebuie sa cumperi un anumit numar de credite, avand la dispozitie modalitatea de plata cu cardul sau prin sms. Produsele nu pot fi achizitionate prin intermediul creditelor, acestea fiind folosite doar pentru licitare. Pentru fiecare oferta pe care o faci intr-o licitatie se va retine un credit din contul tau, iar creditele consumate nu se returneaza.
Joc de noroc sau simpla prestare de servicii ?
In cadrul dezbaterii, participantii au pus problema incadrarii juridice a acestui tip de serviciu. Din punct de vedere al celor care detin platforme de microlicitatii, activitatea este incadrata la prestarii servicii si nu intra sub incidenta legislatiei privind jocurile de noroc.
Potrivit
HG nr. 251/1999, prin joc de noroc se intelege procedura de atribuire a unor castiguri de orice fel, in functie de anumite elemente aleatorii-indiferent de modul de producere al acestora – cu perceperea, sub orice forma a unor taxe de participare, directe sau disimulate.
Potrivit participantilor la dezbatere, in cazul in care ar fi fost incadrate ca jocuri de noroc, activitatea unor astfel de site-uri ar fi in afara legii, avand in vedere ca in Romania sunt interzise jocurile de noroc in mediul online.
Cat de transparenta este totusi procedura de licitatie?
Numerosi consumatori acuza lipsa de transparenta in desfasurarea licitatiilor, dat fiind faptul ca nu se cunoaste numarul de participanti inscrisi la licitatie, nu exista nicio modalitate de verificare a acestora, de unde si suspiciunea existentei unor asa-zisi BOTI (scripturi informatice) care ar influenta licitatia.
In fapt, se presupune ca site-urile ar detine anumite
scripturi informatice (boti) care controleaza desfasurarea licitatiei, prin marirea automata a pretului licitat.
Solutia propusa de furnizori: constituirea unei asociatii patronale cu un cod de bune practici
In replica, reprezentantii site-urilor de acest gen care au participat la dezbatere au sustinut necesitatea existentei unui cadru legislativ pentru desfasurarea acestor activitati, astfel incat sa se poata face o diferenta intre cei care isi desfasoara activitatea in mod legal si cei asupra carora exista suspiciuni ca ar organiza licitatii incorecte.
In finalul discutiilor, Mihail Cazan, reprezentantul Bidandwin.ro, a propus, ca metoda de autoreglementare, constituirea unei asociatii patronale cu un cod de bune practici de catre cei care detin astfel de site-uri.
Comentarii articol (0)