Legea nr. 173/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 206/2008 privind masurile de sprijin financiar acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328, din 18 mai 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 206 din 4 decembrie 2008 privind masurile de sprijin financiar acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 831 din 10 decembrie 2008, cu urmatoarele modificari:
1. Titlul ordonantei de urgenta se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ORDONANTA DE URGENTA privind masurile de sprijin financiar acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Ministerul Economiei operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale”
2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) In vederea mentinerii in activitate a operatorilor economici din portofoliu care sunt afectati de criza economica financiara mondiala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, denumita in continuare AVAS, si Ministerul Economiei pot acorda, ca ajutor de salvare, un sprijin financiar reversibil, sub forma de credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pentru creditele catre societati sanatoase si, in special, cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana.
(2) In situatia in care ajutorul de salvare nu se ramburseaza in termen de 6 luni de la punerea la dispozitie a sprijinului financiar sau in termen de 6 luni de la prima transa a creditului acordat, AVAS si Ministerul Economiei pot acorda beneficiarilor ajutoare de stat pentru restructurare sau pot solicita intocmirea planurilor de lichidare, in conditiile legii.
(3) Sprijinul financiar acordat operatorilor economici aflati in dificultate poate fi si sub forma unor ajutoare de stat de restructurare sub forma de credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pentru creditele catre societati sanatoase si, in special, cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana, subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante certe lichide si exigibile ale AVAS si ale Ministerului Economiei in actiuni.”
3. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — (1) Sumele necesare acordarii sprijinului financiar reversibil prevazut la art.1 alin. (1) vor fi alocate din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, la solicitarea AVAS, in termen de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a fiecarei hotarari a Guvernului de alocare a sumelor, intr-un cont de disponibilitati distinct, deschis la Trezoreria Statului pe numele acesteia.
(2) Sumele necesare sustinerii ajutoarelor de stat prevazute la art. 1 alin. (2) se vor aloca de la bugetul de stat prin bugetul AVAS.
(3) AVAS are obligatia sa reconstituie veniturile din privatizare, in termen de 30 de zile calendaristice de la data scadentei imprumuturilor acordate prin hotarare a Guvernului, din sumele rambursate de operatorii economici carora le-au fost acordate creditele respective sau din fondurile prevazute la alin. (2), dupa caz.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
PRESEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 11 mai 2009.
Nr. 173.
Comentarii articol (0)