Firmele de stat, din portofoliul Ministerului Economiei si AVAS, vor putea primi ajutoare de stat pentru salvare sau restructurare astfel incat sa depaseasca efectele crizei, bugetul alocat pentru aceste masuri depasind 700 de milioane de euro, potrivit unui proiect de lege publicat miercuri de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
“In contextul economic actual, sunt necesare masuri de sprijin a unor agenti economici eligibili aflati in portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care se pot constitui, intr-o prima etapa, din acordarea unui ajutor de salvare, care are ca scop sprijinirea societatilor pe termen scurt, de pana la 6 luni de la acordarea masurii de salvare. Masurile de sprijin financiar vor fi limitate doar pentru a oferi agentului economic posibilitatea depasirii crizei de lichiditati sau insolvabilitate tehnica”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit actului normativ, firmele de stat, aflate in portofoliul MECTA si AVAS, pot primi ajutoare de salvare sau ajutoare de restructurare.
Ajutoarele de salvare au ca scop sprijinirea societatilor pe termen scurt, de maxim 6 luni, urmand ca agentul economic sa intocmeasca un plan de restructurare, in cazul in care nu reuseste sa resituie banii de la stat, in aceasta perioada.
Ajutorul de restructurare se va acorda pe principiul “prima si ultima data” doar companiilor care nu au mai beneficiat, in ultimii zeci ani de un ajutor de stat.
“Acordarea ajutorului individual este conditionata de punerea in aplicare a planului de restructurare care trebuie aprobat de catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana in toate cazurile de ajutor individual. (…)Planul de restructurare, a carui durata trebuie sa fie cat mai scurta posibil, trebuie sa dovedeasca restabilirea viabilitatii pe termen lung a agentului economic intr-o perioada de timp rezonabila si pe baza unor presupuneri realiste privind conditiile viitoare de functionare. Ajutorul de restructurare trebuie, in consecinta, sa fie legat de un plan de restructurare viabil”, mai precizeaza nota de fundamentare.
De asemenea, potrivit expunerii de motive, “restructurarea financiara (credite, subventii, injectii de capital, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante in actiuni, etc.) trebuie sa insoteasca restructurarea industriala si organizatorica, de management. Operatiunile de restructurare nu se pot limita la ajutorul financiar destinat sa compenseze pierderile din trecut, fara a aborda motivele respectivelor pierderi”.
Bugetul total pentru alocarea ajutoarelor de stat de salvare este de 110 milioane Euro, iar pentru ajutoarele de restructurare, 600 milioane euro.
Proiectul extinde prevederile unei ordonante mai vechi, OUG 206/2008, prin care AVAS putea acorda sprijin financiar companiilor afectate de criza. In vechea OUG, doar firmele din portofoliul AVAS puteau primi ajutoare de stat.
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta proiectul de lege in fisierul atasat.
Comentarii articol (1)