Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 903/2009 pentru aprobarea modelului Declaratiei privind programul de lucru al fabricii de alcool etilic/distilate si a Instructiunilor pentru intocmirea programului de lucru a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 342, din 22 mai 2009.
Avand in vedere prevederile art. 223 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
precum si ale pct. 1 1 alin. (2) aferent titlului VIII „Masuri speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand seama de prevederile art. 4 pct. 41 din Hotararea Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a vamilor,
in temeiul art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1. — (1) Se aproba modelul Declaratiei privind programul de lucru al fabricii de alcool etilic/distilate si Instructiunile pentru intocmirea programului de lucru, prevazute in anexele nr. 1 si 2.
(2) Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — (1) Programele de lucru ale fabricilor de alcool etilic/distilate se aproba de Directia de autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.
(2) Declaratiile privind programele de lucru prevazute la alin. (1) se depun la Directia de autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor in vederea aprobarii cu cel putin 15 zile inainte de punerea in aplicare a acestora.
Art. 3. — Programele de lucru ale fabricilor de alcool etilic/distilate aprobate se comunica antrepozitarilor autorizati, directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale in raza carora functioneaza instalatiile de fabricatie a alcoolului etilic/distilatelor autorizate, Directiei supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, precum si Directiei generale coordonare inspectie fiscala si Garzii Financiare din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Art. 4. — Programul de lucru al fabricii de alcool etilic/distilate constituie declaratie facuta pe propria raspundere a antrepozitarului. Orice modificare, de orice natura, a programului de lucru trebuie adusa la cunostinta Directiei de autorizari, in termen de 24 de ore de la producerea acesteia.
Art. 5. — (1) Functionarea instalatiei de fabricatie a alcoolului etilic/distilatelor fara un program de lucru aprobat, precum si nerespectarea programului de lucru aprobat se sanctioneaza potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Titularii autorizatiilor de antrepozit fiscal au obligatia sa permita accesul reprezentantilor cu atributii de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare in orice moment, atat timp cat autorizatia este valida, chiar daca antrepozitul se afla in afara programului de lucru. Accesul in antrepozitele fiscale in afara programului de lucru se realizeaza in scopul verificarii indeplinirii conditiilor de autorizare si functionare, precum si a modului de valorificare a produselor accizabile aflate sub supraveghere fiscala, potrivit prevederilor legale in domeniu.
Art. 6. — Oprirea instalatiei de fabricatie, datorata unor cauze tehnice, pe o durata mai mare de 24 de ore, constatata prin proces-verbal intocmit de supraveghetorul fiscal impreuna cu reprezentantii antrepozitarului, implica intocmirea unui nou program de lucru si supunerea lui spre aprobare, daca oprirea instalatiei necesita o modificare a perioadelor viitoare de functionare a instalatiei prevazute in programul de lucru aprobat.
Art. 7. — (1) Programul de lucru se suspenda pe perioada in care autorizatia de antrepozit fiscal este suspendata.
(2) Revocarea sau anularea autorizatiei de antrepozit fiscal implica retragerea aprobarii programului de lucru.
(3) In cazul in care efectele juridice ale deciziei de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal sunt suspendate potrivit legii, antrepozitarul este obligat sa detina un nou program de lucru ce va fi aprobat.
Art. 8. — (1) Programele de lucru aprobate pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin raman valabile pana la data pentru care au fost aprobate.
(2) Programele de lucru aflate in curs de aprobare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin vor fi solutionate potrivit art. 2.
Art. 9. — Directia generala coordonare inspectie fiscala si Garda Financiara din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia de autorizari si Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 10. — Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 716/2008 pentru aprobarea modelului Declaratiei privind programul de lucru al fabricii de alcool etilic/distilate si a Instructiunilor pentru intocmirea programului de lucru, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 5 mai 2008, se abroga.
Art. 11. — Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Sorin Blejnar
Bucuresti, 13 mai 2009.
Nr. 903.
___________
Nota Avocatnet.ro:
- Anexele 1-2 ale Ordinului ANAF nr. 903/2009 vi le prezentam ca fisier atasat. ( fisier ".jpeg")
Comentarii articol (0)