OUG nr. 61/2009 modifica legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si a fost publicata marti in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 390.
Ordonanta de urgenta stabileste ca, dupa adoptarea lor, in situatii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, dupa caz, abrogate si inainte de data intrarii lor in vigoare.
Totodata, aceasta prevede ca proiectul de act normativ trebuie sa cuprinda solutii legislative pentru situatii tranzitorii, in cazul in care prin noua reglementare sunt afectate raporturi sau situatii juridice nascute sub vechea reglementare, dar care nu si-au produs in intregime efectele pana la data intrarii in vigoare a noii reglementari.
Mai mult, proiectul de act normativ trebuie sa cuprinda, daca este cazul, masuri legislative privind solutionarea conflictului intre acte normative de categorii diferite, potrivit principiului ierarhiei normelor de nivel superior.
De asemenea, OUG nr. 61/2009 abroga prevederea conform careia proiectele de acte normative trebuie insotite de studii de impact - in cazul proiectelor de legi de importanta si complexitate deosebita, al proiectelor de legi asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea, precum si al proiectelor de legi de aprobare a ordonantelor emise de Guvern in temeiul unei legi de abilitare si supuse aprobarii Parlamentului.
Potrivit ordonantei, in cazul proiectelor de legi pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea, documentele de motivare care insotesc aceste proiecte sunt expunerea de motive si, dupa caz, raportul aferent.
Comentarii articol (4)